USA: Beste bilsalg på 10 år

Det kan se ut som bilmarkedet i USA har ristet av seg finanskrisen. November følger opp sterke tall fra måneden før.

<p><b>SOM VARMT HVETEBRØD</b>: Bilsalget går strykende i USA. Her fra en Chrysler-butikk i Chicago, Illinois. Chrysler-gruppen økte med 16 prosent i november.<br/></p>

SOM VARMT HVETEBRØD: Bilsalget går strykende i USA. Her fra en Chrysler-butikk i Chicago, Illinois. Chrysler-gruppen økte med 16 prosent i november.

Det amerikanske bilmarkedet i november var sterkt. Man må tilbake til 2003 for å finne et høyere tall, og det var kun 84.000 biler unna å være den beste november noensinne, som var i 2001, melder Automotive News.

Dette følger opp oktober som kunne vise til en økning på 11 prosent fra året før, og var det beste resultatet for den måneden siden før finanskrisen.

I USA slår de sammen statistikken for personbiler og lette lastebiler, og med 1,24 millioner solgte enheter må man tilbake til februar 2007 for å finne en like god måned. Det var ti måneder før resesjonen startet i USA. Tallet til og med november er på 14.223.373 kjøretøy, åtte prosent bedre enn for ett år siden, ifølge tall fra Automotive News Data Center.

Nesten alle øker

- Etterspørselen var sterk på alt fra biler til crossovere, sier Kurt McNiel, salgssjef for General Motors, i en melding. Merket er det største i det amerikanske markedet og økningen fra november i fjor var på 14 prosent, med totalt 212.060 biler. Så langt i år har de levert 1.499.420 biler, som er ni prosent bedre enn i 2012.

Mer bilstoff på E24 BIL

Så å si alle merker kan notere seg for oppgang i salget. Ett unntak er Volkswagen. For hele gruppen sank salget med åtte prosent i november, her er det merket Volkswagen som trekker ned. De gikk tilbake 16 prosent i forrige måned. 

Noe av årsaken skal være at Volkswagen ikke gir like gode finansieringspakker som mange av de andre merkene i samme segment. Sjefen for Volkswagen i USA, Jonathan Browning, har sagt at han ikke vil følge det han kaller de «super aggressive» incentivene som konkurrentene har lansert.

Les også: Kina hindrer nedtur for Volkswagen

Ulikt Europa, gjør dette blant annet at Subaru er betydelig større enn Volkswagen i USA i november.

I begynnelsen av året mente analytikere at totalsalget i 2013 ville ende på 15,8 millioner biler, nå ser det ut til at det riktige blir 16,4 millioner. Mellom 1999 og 2007 lå bilsalget i USA hele veien over 16 millioner enheter i året.

Les også:Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå