California legaliserer førerløse biler

Nye regler tillater biler uten sjåfør på veiene fra april. 


<p><b>STANSER FOR FOTGJENGERE:</b> En selvkjørende Chevy Bolt EV stanser for en voksen og to barn under en demonstrasjon i San Francisco i fjor høst.</p>

STANSER FOR FOTGJENGERE: En selvkjørende Chevy Bolt EV stanser for en voksen og to barn under en demonstrasjon i San Francisco i fjor høst.

Biltilsynet i California vedtok nye regler for testing av førerløse biler tidligere denne uken. 

Fra 2. april vil den amerikanske delstaten dele ut tillatelser for testing av biler uten en menneskelig sjåfør, melder Marketwatch

Til nå har det vært krav om en menneskelig sjåfør bak rattet som kan gripe inn hvis noe går galt.

De nye reglene setter krav til en kommunikasjonslink med en fjernoperatør, en prosess for kommunikasjon med politiet samt en sertifisering av at kjøretøyet har en høy grad av autonomitet. 

Lastebiler og andre kommersielle kjøretøy er ikke inkludert i det nye regelverket.

Goldman Sachs mener førerløse biler kan koste USA 300.000 jobber i året

Waymo og GM leder an 

Bilgiganter som General Motors, Ford og Volvo og teknologiselskaper som Google, Apple, Uber, Samsung og Huawei er allerede godt i gang med å teste ut førerløse biler.

Femti selskaper har i dag tillatelse til å teste førerløse biler med sjåfør i California, og det vil fremdeles være mulig å søke om denne typen tillatelse. 

Analytikere forventer likevel at Alphabet Inc's Waymo LLC og General Motors – de to største testerne av autonom kjøreteknologi i California – forventes å søke om nye tillatelser så fort som mulig. Begge har i dag sentrert mye av sin aktivitet i byen San Francisco. 

Waymo har allerede lansert en taxitjeneste uten sjåfører i Phoenix i Arizona. 

General Motors har søkt amerikanske myndigheter om godkjenning av den første produksjonsklare bilen som skal kunne kjøre på egen hånd, uten sjåfør, ratt eller pedaler. Allerede neste år kan bilen være på veien som en del av selskapets planlagte bildelingsflåte.

Ford skal lansere sine førerløse biler i Miami i Florida innen 2021. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå