Vrak bilen nå!

Ved å vrake bilen før 1. juli er det penger å spare. Men nybilkjøpet bør du vente med.
<p><b>Mye å gjøre:</b> Hos bilopphuggeren Brødrene London går vrakingen på høygir, spesielt når fristene for årsavgift nærmer seg. Det forteller daglig leder Thomas London.</p>

Mye å gjøre: Hos bilopphuggeren Brødrene London går vrakingen på høygir, spesielt når fristene for årsavgift nærmer seg. Det forteller daglig leder Thomas London.

Penger tilbake. Har du en bil du planlegger å innkassere vrakpant for i løpet av året? Hvis du rekker å gjøre det innen 30. juni får du fylt på kontoen med nesten dobbelt så mye – da er nemlig fristen for å få refundert halvparten av årsavgiften.

Den eneste betingelsen er nødvendigvis at du betalte hele årsavgiften innen fristen i mars.

Automatisk for de fleste. Du trenger ikke å søke om å få tilbakebetalt den halve årsavgiften så lenge bilen leveres til en godkjent vrakplass. Disse skal sende inn en elektronisk vrakmelding til tollvesenet, som i sin tur setter pengene inn på konto til deg i løpet av noen uker.

Tollvesenets liste over godkjente vrakplasser i Norge

Dersom kjøretøyet som vrakes ikke gir vrakpant må du likevel sende inn søknad om refusjon, og dokumentere at kjøretøyet er vraket.

Rush til vrakplassene. Brødrene London i Oslo er en av landets eldste vrakplasser. De tar imot rundt 4000 vrak i året. Hele 1500 av disse – nesten 40 prosent – kommer inn i forbindelse med årets tre «rush».

– Den aller største pågangen opplever vi over et par uker i mars, før forfall på årsavgiften. De siste årene har vi også sett mer enn en dobling i trafikken når fristen for å få tilbake halve årsavgiften nærmer seg, forteller daglig leder Thomas London.

– Det minste «rushet» her kommer uken før 17. mai, når Oslo kommune har vårrengjøring i gatene, legger han til.

<p><b>Store maskiner:</b> – Det mange ikke er klar over er at vraking er noe av det enkleste som finnes, mener Thomas London hos Brødrene London.<br/></p>

Store maskiner: – Det mange ikke er klar over er at vraking er noe av det enkleste som finnes, mener Thomas London hos Brødrene London.

– Tar fem minutter. Rammen, chassiset eller det selvbærende karosseriet på kjøretøy med preget understellsnummer må være helt ved innlevering til vraking. Dette innebærer blant annet at taket ikke må trykkes ned før levering uten å kontakte vrakplassen først.

– Men det aller meste kan egentlig fjernes fra bilen på forhånd, så lenge rammen er hel og rammenummeret er lesbart. Dessuten må bilen være fri for søppel. Når bilen så leveres tar det maks fem minutter å fylle ut papirene, så lenge det ikke er kø, forteller London.

Dører, skjermer og motor kan fjernes før levering til vrakplass. Du kan fjerne og ta med deg hjulene, men først umiddelbart etter at bilen er levert til vraking. Det kan lønne seg å kontakte Tollvesenet eller biloppsamlingsplassen i forkant om du er usikker på reglene.

Ved vraking må en også legitimere seg med pass, førerkort eller tilsvarende.

Det er også mulig å få hentet bilen til vraking, som gjerne dekkes av en andel av vrakpanten. Det kan blant annet bestilles fra vrakplassens internettsider eller per telefon.

Dette er kjøretøyene du får vrakpant for:

  • Personbiler
  • Campingbiler
  • Varebiler
  • Minibusser (under seks meter og inntil 17 seter)
  • Snøscootere


Vrakpanten er i år satt til 2000 kroner for alle kategorier. Ved å vrake innen fristen kan man i tillegg få tilbake 1442 kroner av årsavgiften for de fleste personbiler. For dieselbiler uten partikkelfilter er årsavgiften høyere, og man får dermed tilbake 1680 kroner i tillegg til vrakpant for disse. Ved å vrake snøscooteren får man refundert 202 kroner.

Les på DP+: Diesel eller bensin?

For kjøretøy over 7,5 tonn er det ikke vrakpant, og disse kjøretøyene faller også under andre årsavgifts-regler.

Levér tilbake russebuss-skiltene nå. – For tunge kjøretøy betales det vektårsavgift, forteller Kjell Vindvik ved Tollregion Midt-Norge. – Denne avgiften betales i to terminer hvert år, og det gjelder andre regler for å få tilbakebetalt avgift, sier han.

– Fra og med første juli starter en ny termin, så selv om kjøretøyet avskiltes allerede i juli vil en måtte betale full avgift for hele resten av året. I motsetning til personbiler kan man få tilbake betalt avgift for hver hele måned kjøretøyet er avskiltet, men dette må søkes om og utbetales etterskuddsvis, forklarer Vindvik.

– Det vil blant annet si at pengene kommer tidligst i januar selv om man avskilter i juli, sier han.

Siden russebusser ofte faller under reglene for vektårsavgift kan det altså være mye penger å hente på å avskilte den nå. For nyere busser kan avgiften bli mindre enn for en personbil, men for busser fra før 1993 kan samlet avgift for i år fort komme over 10.000 kroner.

NB: Datoen er viktig å passe på - 30. juni faller i år på en lørdag, og mange vrakplasser har bare åpent mandag til fredag.

Vent med nybilkjøpet

Fra og med 1. juli blir årsavgiften halvert for nyregistrerte biler. Dette gir deg 1442 kroner ekstra å rutte med hvis du skal sette skilter på de fleste personbiler.

Les også: Nybil er blitt mye billigere

For traktorer, el-biler, veteranbiler og mopeder er årsavgiften lavere, men det er fortsatt noen hundrelapper å spare på å vente til etter månedsskiftet.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå