– Overrasker betydelig på den positive siden

Oljeselskapet Aker BP legger opp til utbyttefest. Aksjonærene skal få utbetalt 450 millioner dollar i år, før utbyttet jekkes opp med 100 millioner dollar  – hvert år – frem til 2021.<p><b>LEGGER FREM PLANER:</b> Aker BP avholder mandag kapitalmarkedsdag, der det varsles økt utbytte, men også høyere kostnader og økte investeringer. Her Valhall-feltet i Nordsjøen.</p>

LEGGER FREM PLANER: Aker BP avholder mandag kapitalmarkedsdag, der det varsles økt utbytte, men også høyere kostnader og økte investeringer. Her Valhall-feltet i Nordsjøen.

Aker BP jekker opp egne prognoser for utbyttet i år med 30 prosent, og varsler i tillegg at utbetalingene skal økes enda mer de kommende årene.

Oljeselskapet legger dermed opp til en utbyttefest som kommer aksjonærene til gode, ikke minst Kjell Inge Røkkes Aker som er største eier.

Mandag samler Aker BP analytikere og investorer til den årlige kapitalmarkedsdagen, for å presentere planene for virksomheten i tiden fremover.

Les mer: Aker BP kan doble produksjonen

Analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities lar seg først og fremst overraske positivt over utbytteplanene, men er mer lunken til kostnadsutsiktene.

– Det er utbyttet som overrasker betydelig på den positive siden her, sier Yggeseth til E24.

I markedet ser investorene ut til å la gleden over utbyttefest overskygge høyere kostnader. Aker BP ble mandag morgen sendt opp til ny rekordnotering, og er på formiddagen opp nærmere fire prosent.

– Det er nok utbyttet som i størst grad styrer Aker BP-aksjen, sier Yggeseth.

Varsler utbyttehopp

Han viser både til hva oljeselskapet sier om utbytteprognosen for 2018 og de mer langsiktige planene.

Tilbake ved rapporteringen for tredje kvartal i fjor ble det varslet at det årlige utbyttenivået skulle opp fra 250 til 350 millioner dollar.

Nå foreslår Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik at utbetalingene til aksjonærene skal jekkes opp til 450 millioner dollar for 2018, eller 3,56 milliarder målt i norske kroner.

Deretter er målet en utbyttevekst på 100 millioner dollar i året frem til 2021. Skulle det målet bli innfridd vil Aker BP betale ut 750 millioner dollar i 2021.

– Det at de nå sier at de skal ha 450 pluss 100 millioner dollar økning per år frem mot 2021 impliserer et ganske høyt utbytte frem i tid, som gir en veldig god utbytteavkastning, sier Arctic-analytikeren.

– Hvis de leverer på den ambisjonen er nok Aker BP et av de oljeselskapene som har en bedre direkteavkastning, legger han til.

For Aker BP og andre oljeselskaper har oljeprisen pekt riktig vei den siste tiden. Siden sommeren i fjor har nordsjøoljen beveget seg fra midt på 40-tallet til oppunder 70 dollar fatet.

Negativ til økte kostnader

Aker BP gir nå følgende prognose for utviklingen i viktige parametere i 2018 (2017-prognose gitt ved tredjekvartalsrapporten i parentes):

  • Investeringer: 1,3 milliarder dollar (900-950 millioner dollar)
  • Produksjon: 155.000 til 160.000 fat per dag (135.000-140.000 fat per dag)
  • Produksjonskostnader: 12 dollar per fat (om lag 10 dollar per fat)
  • Letekostnader: 350 millioner dollar (280-300 millioner dollar)
  • Fjerningskostnader: 350 millioner dollar (80-90 millioner dollar)

På den negative siden trekker analytikeren frem kostnadene, som han sier er en del høyere enn hva både Arctic og resten av analytikerkorpset hadde ventet.

– Det absolutt mest positive i guidingen er utbyttet, og samtidig motveies det av et høyere kostnadsnivå, egentlig på alle kostnadselementer, enn det vi så for oss, sier Yggeseth.

Skeptisk til økte investeringer

Også i Danske Bank er det utbyttet som trekkes frem som det mest positive i de nye planene til Aker BP.

Danske-analytiker Anders Holte stiller seg imidlertid mer negativ til det økte investeringsprogrammet for 2018, som er nesten 30 prosent høyere enn han hadde forventet.

I et notat skriver Holte at han forventer at estimatene for Aker BPs frie kontantstrøm for inneværende år vil falle etter dagens prognose fra selskapet.

Analytikerne i DNB Markets påpeker at produksjonsprognosen på 155.000-160.000 fat per dag for 2018 er omtrent på nivå med konsensusestimatene på 158.000 fat om dagen.

I en oppdatering fra meglerhuset pekes det imidlertid på at «kostnadsnivået er guidet noe opp i forhold til forventningene», og DNB-analytikerne tror at markedets forventninger til resultat per aksje vil falle.

Som hos de andre meglerhusene trekkes utbyttet frem som det mest positive.

– Vi venter at disse utbytteplanene vil bli positivt mottatt ved åpning i dag, men effekten vil kunne bli begrenset av de økte kostnadene, skriver DNB Markets.

Saken fortsetter under annonsen.

Rask vekst

Oljeselskapets raske vekst og store utbytter, mye drevet av oppkjøp og sammenslåinger, gjenspeiles i aksjen, som de siste to årene har steget mer enn 400 prosent.

Les også: Det norske og BP Norge slår seg sammen

Selskapet het tidligere Det norske oljeselskap. I januar 2016 snappet det opp Marathons norske eiendeler, før BPs norske virksomhet ble kjøpt i juni samme år og selskapet fikk navnet Aker BP.

Les også: Aker BP kjøper Hess Norge

Som operatør for feltene Alvheim, Ivar Aasen, Skarv, Ula og Valhall har Aker BP blitt en betydelig aktør på norsk sokkel.

Med en eierandel på 40 prosent er Aker største aksjonær i Aker BP. Investeringsselskapet er majoritetseid av Kjell Inge Røkkes TRG Holding.

Oljeselskapet sitter også på en andel på 11,57 prosent av gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, der produksjonsstart etter planen skal skje i fjerde kvartal 2019.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå