Aker Solutions-aksjonær: – Vanskelig å takke nei hvis det er solid budpremie

For andre gang i år svirrer oppkjøpsryktene rundt det Røkke-dominerte oljeserviceselskapet Aker Solutions.


<p><b>OPPKJØPSRYKTER:</b> Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeserviceselskapet Aker Solutions kan være i ferd med å bli solgt, melder Finansavisen.</p>

OPPKJØPSRYKTER: Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeserviceselskapet Aker Solutions kan være i ferd med å bli solgt, melder Finansavisen.

På nytt har det dukket opp spekulasjoner om at Kjell Inge Røkkes Aker kan være i ferd med å selge ut Aker Solutions – denne gangen skal det være amerikanske Halliburton som banker på døren, ifølge Finansavisen.

Det er langt fra første gang oppkjøpsryktene svirrer rundt det norske oljeserviceselskapet.

I fjor høst var oppkjøp av Aker Solutions et tema i forbindelse med at det ble tatt store grep i form av sammenslåinger i en bransje som har vært under mye press fra oljeselskaper som svinger sparekniven etter oljendturen.

På nyåret ble det på nytt spekulert i at Aker kunne vurdere et salg. Halliburton har flere ganger vært trukket frem et selskap som kan sluke Aker Solutions, i tillegg til GE Oil & Gas og National Oilwell Varco (NOV).

Budpremien avgjør for forvalter

Porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg er ikke overrasket over at oppkjøpsryktene svirrer rundt oljeserviceselskapet. Forvalteren er blant de 20 største eierne i Aker Solutions med en post på 1,76 millioner aksjer, som på dagens kurs prises til nærmere 100 millioner kroner.

– Det er ikke så rart når de har den hovedeieren de har, som har vist en veldig stor handlekraft gjennom de siste ti årene til å gjøre strukturelle ting, sier han til E24.

– Hva sier dere hvis det dukker opp et formelt bud?

– Det kommer an på budpremien. Vi er et verdipapirfond så av og til blir vi presset til å tenke litt kortsiktig. Hvis det er en solid budpremie er det veldig vanskelig for oss å takke nei.

Ifølge Eriksrød ligger normalt en slik premie ved oppkjøp på rundt 30 prosent, noe han mener vil være attraktivt også i Aker Solutions.

Med utgangspunkt i gårsdagens sluttkurs vil det innebære en pris per aksje på 60-tallet.

De største eierne i Aker Solutions er Aker Kværner Holding, som eies av staten og eierselskapet Aker i fellesskap. Aker ASA har også en eierpost utenom dette.

– Den er også spesiell den eierkonstellasjonen med staten som ble inngått. Det er egentlig ingen som liker den lenger. Hvorvidt den bare blir oppløst eller om man benytter anledningen til å selge hele selskapet det er ikke så godt å si, sier Eriksrød.

– Ønsker de gode selskapene på Oslo Børs

Eriksrød er likevel opptatt av at «de gode selskapene» ikke forlater det norske markedet.

– Ikke det at vi ønsker oppkjøp. Vi ønsker at de gode selskapene skal bli på Oslo Børs. Vi er avhengig av å ha gode selskaper å velge blant. For oss er det sjelden er målsetting å bli kvitt de gode selskapene.

Han setter fingeren på flere faktorer som skiller Aker Solutions fra mengden, deriblant at selskapet har en god markedsposisjon, både i Nordsjøen og i Brasil.

– Det er fortsatt slik at offshore oljeproduksjon er en egen nisje – det skjer mye teknologiutvikling. Mye av den fremtidige feltutviklingen vil skje nede på havbunnen. Det å ha gode markedsposisjoner, i Nordsjøen og Brasil, det vil jo bli vekstområder selv om oljesektoren generelt har vært i en krise, sier porteføljeforvalteren.

I tillegg har Aker Solutions lite gjeld, i motsetning til mange andre av selskapene innen offshoresektoren, noe som gjør det bedre i stand til å overleve selv om oljenedturen skulle bli lengre og dypere enn man antar.

– Vi liker selskapet i den forstand at det ikke er fullt av stål, slik som mange av de andre norske offshoreselskapene er. Selskapet er litt mer herre over sin egen fremtid i den forstand at det kan utvikle egne løsninger. De er mer en partner til de store oljeselskapene enn bare å by seg inn på lavest mulig pris, sier Eriksrød.

Gjentar salgsanbefaling

DNB Markets kommenterer i sin morgenrapport oppkjøpsryktene rundt Aker Solutions.

– Aker Solutions vil kunne få oppmerksomhet i dag i forbindelse med mulighetene for at det kan komme et bud på hele eller deler av virksomheten, skriver meglerhuset.

De estimerer et brutto driftsresultat (EBITDA) på 1,4 milliarder kroner for 2017, og venter at dette vil falle de påfølgende årene. Men samtidig ser de en normalisert EBITDA på rundt to milliarder gjennom en hel syklus.

– Spørsmålet blir da hva en kjøper kan være villig til å betale for hele eller deler av dette, samt i tillegg hva en potensiell kjøper ser av mulige synergier med allerede egen virksomhet, skriver analytikerne.

De gjentar en salgsanbefaling med kursmål 24 kroner per aksje, men legger til at et eventuelt salg er den største risikofaktoren forbundet med anbefalingen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå