Aker Solutions setter i gang stor reorganisering

Oljeservicegiganten endrer på organisasjonsmodellen og ledelsen for å få mer fart i kostnadsbesparelsene. Selskapet presiserer at det i denne omgang ikke er aktuelt med nye nedbemanninger.


<p><b>VIL SLIPPE DOBBELTARBEID:</b> Konsernsjef i Aker Solutions, Luis Araujo, gjør nå store endringer i måten oljeservicegiganten er satt sammen, blant annet for å kutte ut dobbeltarbeid i bedriften. I bakgrunnen synes finansdirektør Svein Stoknes, som blir med videre.</p>

VIL SLIPPE DOBBELTARBEID: Konsernsjef i Aker Solutions, Luis Araujo, gjør nå store endringer i måten oljeservicegiganten er satt sammen, blant annet for å kutte ut dobbeltarbeid i bedriften. I bakgrunnen synes finansdirektør Svein Stoknes, som blir med videre.

Aker Solutions tar nå grep for å samkjøre større prosesser og leveranser på en måte som skal gi langt bedre flyt internt enn det man oppnådde tidligere med måten selskapet var organisert på.

Fremfor å være organisert etter hva slags produkter eller tjenester selskapet tilbyr, skal man nå gå over til en helt ny modell som baserer seg på arbeidsflyten hos kundene og i virksomheten.

Selskapet har etter det E24 forstår sett at det en del større prosesser som i dag skjer parallelt flere steder, og at man heller vil samle disse for å gjøre jobben enklere for de ansatte og kutte ut så mye dobbeltarbeid som mulig.

– Dette vil øke farten i våre globale forbedringstiltak gjennom å iverksette enda slankere arbeidsprosesser, eliminere dobbeltarbeid og dyrke de sterke sidene våre som en ledende offshore oljeserviceleverandør, sier konsernsjef Luis Araujo i en uttalelse.

Selskapet hadde tidligere enn rekke divisjoner men forenklet organisasjonen til å være delt opp i to hovedvirksomheter i forbindelse med oppdelingen av gamle Aker Solutions til Akastor og det vi i dag kjenner som Aker Solutions i september 2014. Inndelingen siden den gang har vært mellom Subsea (undervannsprodukter og -løsninger) og Field Design (plattformer, vedlikehold, modifikasjon og ingeniørtjenester).

Her er oversikten over hvilke divisjoner selskapet vil bestå av fremover, og vi har tatt med noe av det som ligger under hver divisjon:

 • Customer Management
 • Front End (FEED, konseptstudier, forhåndsutredninger og ingeniørarbeid i forkant av utbygginger)
 • Products (Innkjøp, teknologiutvikling og produksjon av selskapets mange produkter)
 • Projects (utbyggings- og modifiseringsprosjekter)
 • Services (vedlikehold og ettersalg)

Ingen nye kutt

Ifølge kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani endrer ikke selskapet på de effektiviseringsmålene som har blitt annonsert som en del av effektiviseringsprogrammet «The Journey».

– Målet om en bedring i kostnadseffektiviteten på minimum 30 prosent står fast, sier Nooryani til E24 og fortsetter:

– Vi ser at denne nye strukturen vil medvirke til at vi oppnår forbedringsmålene våre raskere. Vi gjør dette fordi vi mener vi bli mer effektive.

– Innebærer dette nye kutt i bemanningen?

– Nei, det er ingen umiddelbare planer om det, men vi kan ikke utelukke at markedssituasjonen kan endre situasjonen i fremtiden, sier Nooryani.

– Dette er først og fremst et grep for å styrke måten vi jobber og samordner oss på internt, sier hun videre og påpeker at selskapet mener dette skal gjøre dem enda mer konkurransedyktige.

– Dette skal bidra til at vi vinner mer arbeid og sikrer arbeidsplasser.

Stokker om på ledelsen

I forbindelse med at man nå gjør om på måten selskapet er satt opp, endrer konsernsjef Luis Araujo også på ledelsen. Slik vil den se ut etter endringen:

 • Dean Watson er utnevnt som konserndirektør for drift (COO). Watson kommer til Aker Solutions fra den fransk-amerikanske oljeservicekjempen Schlumberger.
 • Valborg Lundegaard vil lede Customer Management-divisjonen. Hun har frem til nå vært sjef for Engineering.
 • Svenn Ivar Fure fortsetter å lede Front End-virksomheten
 • Egil Boyum skal lede Products-divisjonen. Han har frem til nå ledet subsea-virksomheten i Europa og Afrika
 • Knut Sandvik får ansvaret for Projects. Han har vært sjef for MMO  (vedlikehold,  modifikasjon og drift)
 • David Clark skal lede Services. Han kommer fra jobben som regionsjef for Europa og Afrika.
 • Svein Stoknes fortsetter som finansdirektør
 • Mark Riding fortsetter som strategidirektør
 • Nåværende subsea-sjef Alan Brunnen, samt forbedrings- og risikostyringsdirektør Tore Sjursen slutter i selskapet ved utgangen av året.

– Dette nye oppsettet vil legge til rette for strategien om å vokse vår tjenesteorganisasjon og jakte flere forretningsmuligheter internasjonalt, med en mer mangfoldig kundegruppe, sier Araujo.

Konsernsjefen benytter samtidig anledningen til å takke Brunnen og Sjursen for deres innsats.

Ledelsen vil inntre i sine nye roller fra og med 1. november.

Selskapet opplyser at de ikke kommer til å ende på regnskapsrapporteringen sin før 2017. Det betyr at dagens rapportering med Subsea og Field Design vil fortsette til og med kvartalsrapporten for fjerde kvartal 2016, og årstallene for 2016.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå