Analytikere: Dette skal til for at Aker Solutions blir solgt

Så mye må en kjøper av Aker Solutions legge på bordet.


<p><b>VURDERES SOLGT:</b> Aker vurderer å selge oljeserviceselskapet Aker Solutions, ifølge Bloomberg. Her er konsernsjef (CEO) i Aker Solutions, Luis Araujo.</p>

VURDERES SOLGT: Aker vurderer å selge oljeserviceselskapet Aker Solutions, ifølge Bloomberg. Her er konsernsjef (CEO) i Aker Solutions, Luis Araujo.

Like etter klokken 15.00 onsdag handles oljeserviceselskapet Aker Solutions aksje på Børsen for 43,88 kroner, opp 4,6 prosent for dagen. Dermed er selskapet priset til over 11,9 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkkes Aker vurderer å selge Aker Solutions, ifølge Bloomberg.

Nyhetsbyråets kilder opplyser at Aker skal være i dialog med Goldman Sachs for å eventuelt rådgi dem i en mulig prosess. Aker selv ønsker ikke å kommentere Bloomberg-saken og legger til at de aldri kommenterer spekulasjoner rundt mulige transaksjoner.

Eksperter mener at særlig subsea-delen i Aker Solutions er attraktiv, og flere selskaper kan være interessert i å sluke Aker Solutions.

Anslår prisen ved oppkjøp til over 60 kroner aksjen

Analytiker Tord Aasen Augestad i Arctic Securities har regnet på hvilket bud en kjøper av Aker Solutions må legge på bordet.

– I våre regnestykker ser vi at prisen ved et oppkjøp kan være over 60 kroner per aksje. Da forutsettes synergieffekter på rundt 1-2 prosent av topplinjen, tilsvarende 300 millioner kroner for subseavirksomheten, sier Aasen Augestad til E24.

Det er da tatt utgangspunkt i at ved sammenslåingen av Technip med FMC i fjor, var synergiene 2 prosent av kombinert topplinje i selskapene.

Samtidig understreker analytikeren at størrelsen på synergieffektene som er mulige å hente ut, vil avhenge av hvilket selskap som kjøper Aker Solutions.

Siden Staten er deleier i Aker Solutions via Aker Kværner Holding, må den godkjenne et salg av Aker Solutions.

– Jeg ser ikke noe problem med dette gitt at prisen er riktig, men politisk risiko er naturligvis tilstede, sier Aasen Augestad.

– Betydelig over dagens prising

Analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier vurdering er at prisen på Aker Solutions ved et oppkjøp, ligger over dagens prising i markedet.

– Vår vurdering er at prisen ved et salg av Aker Solutions ligger betydelig over dagens prising på Børsen, sier Amundsen til E24.

Han viser til at akkurat nå er verdivurdering av selskapet utfordrende, fordi inntjeningen i sektoren er lav.

– En profesjonell selger som Aker ASA vil ikke selge på et normalt multippel-nivå og en syklisk lav inntjening. Derfor må kjøper og selger bli enige om hva som er en fornuftig fremtidig inntjening, sier Amundsen.

Samtidig peker analytikeren på at prisen avhenger også av hvilke synergier og skalafordeler som kan hentes ut av kjøper

Amundsen mener at Aker vil selge dersom de tror at en kjøper vil kunne få noe mer ut av selskapet enn det de selv kan. Og så kan de investere pengene i noe annet.

– Om man finner riktig pris, riktig kjøper og riktig struktur, vil man selge selskapet, sier Amundsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå