Priser inn over 50 prosent sjanse for salg av Røkkes oljeservice

Markedets verdsettelse av Aker Solutions er i stor grad basert på forventninger om et lukrativt oppkjøp, mener DNB Markets. Meglerhuset ser en stor potensiell nedside i aksjen.


<p><b>STOREIER:</b> Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær i Aker Solutions gjennom Aker ASA.</p>

STOREIER: Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær i Aker Solutions gjennom Aker ASA.

Aker Solutions er priset langt høyere enn det Norges største meglerhus mener er «fair» verdi, og årsaken er å finne i oppkjøpsspekulasjonene rundt selskapet.

Dette fremgår av en ny rapport fra DNB Markets.

Her skriver analytiker Eirik Ronold Mathisen at Aker Solutions-kursen har steget mye så langt i år på oppkjøpsspekulasjoner. Han mener at aksjeprisen nå reflekterer en sannsynlighet på hele 52 til 58 prosent for at selskapet blir kjøpt til mellom 65 og 70 kroner per aksje.

«Dersom oppkjøp eller fusjon ikke materialiserer seg, ser vi rundt 50 prosent nedsidepotensial i den nåværende aksjeprisen», skriver analytikeren.

Han har en salgsanbefaling med kursmål 24 kroner per aksje. Aker Solutions stengte torsdag på 47,05 kroner.

Større konkurrenter

Bakgrunnen for den lite optimistiske analysen er todelt.

DNB Markets ser strukturelt svakere marked i neste oppgangssyklus, grunnet mindre fokus på dypvannsboring hos oljeselskapene.

Videre tror de at Aker Solutions vil møte tøffere konkurranse fra mer robuste rivaler.

De tøffe årene servicebedrifter som Aker Solutions har vært gjennom – drevet av svakere oljepriser og kostnadsfokus i oljebransjen – har nemlig utløst flere store transaksjoner.

Det er ikke minst dette som har utløst spekulasjonene rundt Aker Solutions.

Det siste oppkjøpet som har blitt annonsert, er Wood Group Mustangs oppkjøp av Amec Foster Wheeler. Wood Group har økt posisjonen sin markant i det norske markedet, blant annet på grunn av en omfattende rammeavtale fra Statoil for vedlikehold og modifikasjoner, som de vant foran Aker Solutions.

GE Oil & Gas har også funnet sammen med Baker Hughes, etter at Halliburtons forsøk på å kjøpe Baker gikk i vasken. Ellers har verdenslederen Schlumberger slukt Cameron, og i fjor slo Technip og FMC Technologies seg sammen.

Åpen for konsolidering

Oppkjøpsryktene rundt Aker Solutions har vedvart lenge. Den siste runden kom i forrige måned, da Finansavisen slo opp at den amerikanske giganten Halliburton var nære å kjøpe hele eller deler av selskapet.

Dette ble delvis tilbakevist kort tid etter.

Halliburton-ryktene var imidlertid ikke enestående. Nyhetsbyrået Bloomberg skrev på nyåret at Goldman Sachs var hyret inn for å bistå storeier Aker ved et eventuelt salg.

Aker har lenge vært åpne på at de kan være interessert i å forhandle, om enn i litt snirklete vendinger.

– Aker er opptatt av å forstå de endringene som pågår i markedet og som involverer konkurrenter. Vi er opptatt av å ha dialog med dem som ønsker å ha dialog med oss, om hvordan det industrielle fundamentet i Aker Solutions eventuelt kan styrkes ytterligere, også ved å ta en mer aktiv del i denne typen konsolideringer, sa Aker-sjef Øyvind Eriksen til E24 allerede i fjor høst.

Kjøpte i Norge

Konsernsjefen omtaler også den økte interessen for Aker Solutions i Akers årsrapport, der han skriver:

«Samtidig er Aker som hovedaksjonær åpen for allianser og transaksjoner dersom det styrker det industrielle fundamentet og skaper verdier for aksjonærene ut over det
selskapene forventes å gjøre på egen hånd. Dette blir et hovedtema for Aker og porteføljeselskaper fremover.»

Enn så lenge har det ikke blitt noen storfusjon for Aker Solutions. Men selskapet betalte nylig 212,5 millioner kroner for oljeserviceleverandøren Reinertsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå