Aker-sjefen: – Har fulgt Norske Skog i flere år

Kjell Inge Røkkes Aker er invitert til å delta i auksjonen når Norske Skogs fabrikker etter alle solemerker legges ut på auksjon. De får dermed muligheten til en etterlengtet inngang.


<p><b>NY EIER?</b> Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA legger i dag frem kvartalstall, og kommenterer samtidig dagens Norske Skog-nyhet.</p>

NY EIER? Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA legger i dag frem kvartalstall, og kommenterer samtidig dagens Norske Skog-nyhet.

FORNEBU (E24): Torsdag morgen ble det kjent at Aker og kreditoren Oceanwood har slått seg sammen for å overta Norske Skogindustrier operative virksomheter.

Oceanwood har sikret seg majoriteten i Norske Skog ASAs pantsikrede obligasjonslån og planlegger å legge fabrikkene ut på auksjon. Her vil et selskap satt opp av Oceanwood og Aker legge inn bud.

– Sammen vil vi stifte et selskap som vil by på Norske Skogs papirfabrikker på auksjon. Aker har fulgt Norske Skog i flere år, men har ikke før nylig sett en inngang, grunnet en komplisert gjeldsstruktur og andre forhold, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen under en presentasjon på Fornebu torsdag morgen.

Norske Skog har lenge slitt med høy gjeld, hvilket har ført til en langtrukken restruktureringsprosess som ikke har gitt de ønskede resultatene. Situasjonen har imidlertid endret seg helt nylig.

Oceanwood sitter nå på all gjelden i det såkalte NSF-lånet til Norske Skog, som har sikkerhet i papirfabrikkene. Oceanwood eier også majoriteten av det sikrede SSN-lånet, hvilket betyr at de kan «ta pantet» som følge av at Norske Skog ikke har betjent gjelden sin siden i sommer.

– Frisk start

– Når Oceanwood klarte å konsolidere gjeld og få en posisjon, har bildet endret seg og vi ser nå muligheter vi har ventet med tålmodighet på, sier Eriksen.

De vil nå ta grep for å få virksomheten på rett kjøl. Driften av Norske Skogs fabrikker var fortsatt positiv i tredje kvartal, men selskapet har behov for fremtidige investeringer.

– Vi ser frem til å jobbe med Oceanwood for å styrke konkurransekraften til Norske Skog, restrukturere balansen og styrke driften, sier Eriksen videre.

Oceanwoods John Chiang er også til stede på Fornebu. Han forteller at de har vært involvert i Norske Skog i to år, og beskriver en «komplisert og krevende» restruktureringsprosess.

– Muligheten for å jobbe med Aker dukket opp for noen uker siden. Vi vet at Aker er sofistikerte investorer i det internasjonale markedet, og mente det ville være muligheter for å rekapitalisere Norske Skog, sier han.

Chiang bekrefter at de som største kreditor vil jobbe med Aker for å delta i auksjon for Norske Skog AS.

– Vi ser på dette som en mulighet til å få en frisk start og beskytte verdiene i virksomheten. Vi ønsker å se en suksessrik Norske Skog i fremtiden.

Finansiell fremgang

Aker har for øvrig lagt frem tall for tredje kvartal torsdag.

Selskapets verdijusterte egenkapital (VEK) økte med 20,4 prosent fra 28,8 til 34,7 milliarder kroner i perioden.

Oppgangen i tredje kvartal kommer etter at Aker både i første og andre kvartal opplevde en nedgang i sin verdijusterte egenkapital på henholdsvis 1,7 og 3,8 milliarder kroner. Oppgangen i tredje kvartal var imidlertid så solid at man har hentet inn dette og ligger om lag 400 millioner kroner over verdien ved utgangen av 2016.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå