Kriger-kongen Røkke

Milliardær Kjell Inge Røkke er Norges-mester i å krangle med sine medaksjonærer. 23 år etter han raidet Aker, er han igjen ute i hardt vær. Nå kriger han mot staten, og kan gå på sin verste smell noensinne.

			En av de største seirene i milliardær Kjell Inge Røkkes turbulente og krigerske forretningshistorie erkuppet av Kværner. Bildet er fra 2001, da en fornøyd Molde-fisker kunne fortelle at han hadde fullkontroll over Kværner.
En av de største seirene i milliardær Kjell Inge Røkkes turbulente og krigerske forretningshistorie erkuppet av Kværner. Bildet er fra 2001, da en fornøyd Molde-fisker kunne fortelle at han hadde fullkontroll over Kværner.

Staten fikk mange advarsler da den gikk inn som storeier i Kjell Inge Røkkes Aker Solutions i juni 2007. Røkke er nemlig Norges-mester i å erte på seg sine forretningspartnere og medaksjonærer, når han selger eiendeler til seg selv, tvangsinnløser småaksjonærer og raider selskaper.

Dersom den rødgrønne Regjeringen hadde gjort samme øvelse som Aftenposten gjør i dag, nemlig å gå gjennom krigshistorikken til Røkke, så hadde Stoltenberg & Co funnet mange grunner til å være mer forsiktig med å pøse milliarder inn i Røkkes Aker-system. De ville fått god motivasjon til å sikre seg på alle bauger og kanter, for ikke å bli lurt eller å komme i full krig med Røkke, som de nå har gjort.

Her er Røkkes 10 viktigste kriger:Det er starten av 1990-tallet. Fiskeren fra Molde har kommet hjem fra USA med stort mot og store visjoner. Sammen med Bjørn Rune Gjelsten bruker han vinteren og våren 1995/1996 på å raide det tradisjonsrike industrikonsernet Aker. Selskapet har en velfylt og attraktiv pengebinge. Sammen med andre aksjonærer klarer de å rydde all motstand av veien, og presse ut sittende styreleder Gerhard Heiberg. Røkke og Gjelsten fusjonerer sitt eget RGI med Aker, og bruker sin makt til å overkjøre småaksjonærene i de fleste beslutninger i årene som følger. Folketrygdfondets Tore Lindholt krever offentlig granskning av en rekke transaksjoner i Aker RGI.Våren 1997 er Røkke i gang igjen. Nå skaper fiskeren fra Molde en finansthriller med kampen om makten i det som styrene i Storebrand og Kreditkassen hadde planlangt skulle bli en ny norsk finansgigant, Christiania. Røkke spiller på lag med Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, og klarer etter en langvarig strid om såkalte preferanseaksjer og stemmerett å velte fusjonsplanene. Igjen raser Folketrygdfondets sjef Tore Lindholt.I 1998 selger Røkke investeringsselskapet Gefion, fotballselskapet Wyndmore og Storebrand-aksjer fra sitt private TRG til Aker RGI. Folketrygdfondet og Tore Lindholt mener Røkke tar en overpris på flere hundre millioner kroner. Dette førte til den første granskingen av Røkke og hans handler med seg selv, etter krav fra Lindholt. I en granskning ledet av bedriftsforsamlingens leder Borger A. Lenth ble Røkke i all hovedsak frikjent.Nå står striden om fisk. Fortsatt er Røkke og Heyerdahl parhester og Røkke forsøker i 1999 å tvangsutløse småaksjonærene i Norway Seafoods med det som ledelsen og småaksjonærene i sjømatselskapet mener er et skambud, 16 kroner pr. aksje. Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) truer med rettssak ettersom hovedaksjonær Aker RGI gir Orkla spesialbehandling. Retten konkluderer med at Røkke skal betale over dobbelt så mye pr. aksje.Røkke vil ta Aker RGI av børs, og legger inn bud på alle aksjene i selskapet. Han får motbør fra Aksjespareforeningen som mener budet er for lavt, og Borger A. Lenth som leder bedriftsforsamlingen i Aker RGI vil heller ikke godta budet, han mener et så stort selskap bør forbli på børsen. Folketrygdfondet og Lindholt og småaksjonærene tar Røkke til retten, igjen.

Tilsammen går tre tvangsinnløsningskriger i retten, den tredje handler om Aker Maritime. Rettssakene ender med at Røkke i 2004 går på et dundrende tap i Høyesterett. Aftenposten skriver at tvangsinnløsningene koster Røkke minst 750 millioner kroner ekstra.I 2000 kjøpte Røkke Orkla-aksjer, rett foran nesen på Stein Erik Hagen, som sto på Christen Sveaas’ side for å få i gang et aksjonæropprør mot Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl. Røkke ville hjelpe Orkla-sjefen å hindre et fiendtlig oppkjøp av selskapet.Røkke sto for en av de aller mest spektakulære thrillere i norsk næringsliv i 2000 og i 2001 da han kuppet Kværner. Han gikk på flere nederlag i den langvarige kampen, men vant til slutt fordi motparten, med Kværner-sjef Kjell Almskog i spissen, trodde på Røkkes trusler om å la Kværner gå konkurs dersom han ikke fikk det som han ville.I 2003/2004 sto Kjell Inge Røkke på randen av konkurs. Det var Kværner-kuppet som holdt på å knekke Røkke fullstendig. Milliardgjelden fra Kværner-oppkjøpet tynget, men Røkke klarte det kunststykket å få bankene til å refinansiere gjeld på 8 milliarder kroner.Kjell Inge Røkke er den første som får tilgang til statens pengebinge, Oljefondet, når han inngår partnerskap med staten i 2007. Staten kjøper Aker Kværner-aksjer fra Røkke for nesten 5 milliarder, og opposisjonen mener Røkke får fordeler på grunn av sine tette bånd til fagforeningene og Arbeiderpartiet.Nå er Røkke inne i en av sine aller tøffeste kriger, og mange mener han tok seg vann over hodet når han la seg ut med statsminister Jens Stoltenberg. Krigen handler om det omstridte salget av eiendeler fra Aker til Aker Solutions der staten er storeier. Mange analytikere og økonomieksperter mener Røkke tok seg altfor godt betalt, og at saken burde vært oppe på generalforsamling. Norges elitelag i selskapsrett og finansjus har jobbet knallhardt den siste uken for å finne en løsning som begge parter kan leve med.

Les også:

Les mer på E24 her.

På forsiden nå