Ny rekord for det globale aksjemarkedet

Anført av kruttsterke amerikanske børser har verdien på verdens aksjer steget forbi forrige rekordnivå fra 2015.


<p><b>LEDER AN:</b> Det globale aksjemarkedet endte på ny rekordnotering onsdag. Fulgt av en ny rekordnotering torsdag. Fredag faller indeksen tilbake noe.</p>

LEDER AN: Det globale aksjemarkedet endte på ny rekordnotering onsdag. Fulgt av en ny rekordnotering torsdag. Fredag faller indeksen tilbake noe.

Aldri før har verdien på det globale aksjemarkedet vært høyere enn denne uken, melder CNBC.

Det amerikanske økonominettstedet tar utgangspunkt i FTSEs All-World index, som satte ny rekord onsdag kveld (293,37 poeng).

Torsdag ble det satt ny rekord igjen (293,91 poeng).

Fredag kveld har indeksen riktig nok falt tilbake 293,00 poeng, men det er bare 0,3 prisent ned fra rekordnivået - og uken sett under ett er en passert milepæl.

Det siste året er indeksen opp mer enn 20 prosent. Dette er de første rekordnoteringene for det globale markedet siden slutten av mai 2015.

Sterke tall i USA

Onsdag kom det nye nøkkeltall for den amerikanske økonomien. Både detaljhandelen og prisveksten økte mer enn forventet.

Økonom og strateg Ian William i Peel Hunt trekker frem sentralbanksjef Janet Yellens kommentarer til amerikanske politikere tirsdag og onsdag som et positivt tegn.

– Nærmere vurderinger av Yellens utsagn om rentebanen i USA, og nye sterke tall for den amerikanske økonomien, gjorde at finansaksjene fortsatte å bidra til veksten i verdens aksjemarkeder onsdag, sier William til CNBC.

 <p><b>NY REKORD</b>: FTSE All World indeksen slo denne uken rekorden som ble satt 21. mai 2015 (da 292,07 poeng).</p>

NY REKORD: FTSE All World indeksen slo denne uken rekorden som ble satt 21. mai 2015 (da 292,07 poeng).

Yellen har sagt at den amerikanske økonomien har taklet finanskrisen bedre enn Europa, og at økonomien nå har gjenvunnet sin styrke etter en lengre krise.

Rekord på rekord

Det amerikanske aksjemarkedet leder an utviklingen, og kan se tilbake på en periode med solid vekst og en rekke nye rekordnoteringer de siste dagene.

Torsdag endte med nok en rekordnotering for Dow Jones indeksen. Det var sjette dagen på rad at børsen stengte på sin høyeste notering noensinne.

Nasdaq og S&P 500 stengte hårfint ned torsdag, etter at også disse indeksene hadde satt rekorder flere dager på rad.

Særlig bankaksjer har vært med på å trekke Wall Streets toneangivende børser høyere. Storbanken Bank of America har mer enn doblet sin aksjeverdi bare det siste året.

  <p><b>HAR DOBLET SEG:</b> Aksjonærene i Bank of America har tjent gode penger den siste tiden. På ett år har aksjeverdien for storbanken mer enn doblet seg.</p>

HAR DOBLET SEG: Aksjonærene i Bank of America har tjent gode penger den siste tiden. På ett år har aksjeverdien for storbanken mer enn doblet seg.

Samtidig har JP Morgan Chase steget med solide 55 prosent, like mye som Citigroup-aksjen har lagt på seg i verdi samme periode. En annen tydelig indikasjon på det sterke markedet for bankaksjer er utviklingen for Wells Fargo.

Banken har vært gjennom en stor skandale det siste året. I september viste deg seg at Wells Fargo hadde opprettet flere millioner falske bankkontoer. Det førte blant annet til at daværende toppsjef John Stumpf måtte gå på dagen i oktober.

Til tross for de alvorlige problemene har også denne banken steget på New York-børsen det siste året, med en oppgang på solide 20 prosent.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå