Aksjemeglerne taper for robothandel

- Gordon Gekkos æra er over, sier meglersjef.

DÅRLIGE TIDER: Daglig leder Anders Skar i nettmeglerhuset Nordnet.
DÅRLIGE TIDER: Daglig leder Anders Skar i nettmeglerhuset Nordnet.

- Meglerbransjen er syklisk, og nå er det en periode med lavere marginer. Jeg surfer på Maui og trener, spiser frukt og koser meg. Nå må jeg tilbake til bølgene, skriver tidligere aksjemegler Halvard Bagøien (27) i en e-post fra Hawaii.

Den tidligere stjernemegleren i Carnegie logget nylig av datamaskinen for en stund. Levebrødet til Bagøien er nærmest falt bort over natten.

Omsetningen på Oslo Børs har falt dramatisk, og meglernes kurtasjesatser har falt i takt med børskursene. Automatisert datahandel - såkalt robothandel - tar over og truer aksjemeglernes eksistens.

- Gordon Gekkos æra er over. Jeg tror ikke vi kommer tilbake til den utrolige inntjeningen og hallelujastemningen som var blant meglere i 2006 og 2007. Det kommer ikke til å skje igjen, sier daglig leder Anders Skar i nettmeglerhuset Nordnet.

Fra 12 til 4 milliarder

I gullårene 2006 og 2007 var omsetningen på Oslo Børs daglig på om lag 12 milliarder kroner. I dag er omsetningen på 4 milliarder kroner. For fire år siden lå snittkurtasjen på om lag 0,3 prosent, men i dag har inntjeningen til meglerne falt til et sted mellom 0,05 prosent og 0,1 prosent.

- Det er beksvart for aksjemeglere, og i all hovedsak er megleren død. Det er som følge av den teknologiske utviklingen, sier en tidligere profesjonell daytrader til VG.

I dag jobber han i et av hovedstadens større meglerhus.

- Tidligere hadde man en informasjonsfordel ved at man var den som satt foran skjermene og fikk kurser direkte fra børsen. Så måtte man gå fysisk gjennom en megler for å få gjennomført handelen. I dag kan alle få den samme informasjonen samtidig, og til en ekstremt lav kostnad, sier megleren.

Nye jobber

Nærmere 500 av hans kolleger har sluttet i jobbene sine de siste fem årene, ifølge

Finanstilsynet. 40-åringen kjenner mange av dem.

Noen har blitt journalister, noen fortsetter i andre stillinger, en har blitt DJ, og en ble surfer på heltid.

- Jeg har en vanlig inntekt, og de fleste i min bransje har nå helt vanlige lønninger samtidig som de har lengre arbeidsdager enn de fleste. Skal du bli skikkelig rik i dag, må du tjene en bruttoinntekt som ikke ligner grisen, sier eks-traderen.

Øystein Stray Spetalen, investor og aksjekonge fra Sandefjord, har lite å melde:

- Jeg trader lite aksjer, så jeg kan ikke hjelpe deg, sier Spetalen.

- Jeg jobber ikke lenger som aksjemegler. Hei! Sier en tidligere meglerveteran og legger på.

Annen rolle

Meglersjef Ole B. Haugnes (42) i Handelsbanken har imidlertid fortsatt millioninntekter. I 2008 hadde var den skattbare inntekten på 5,3 millioner kroner. På telefon fra Hong Kong forteller Haugnes at Handelsbanken nå har nedbemannet meglerstaben med fire personer.

- Vi gjorde en vurdering av at volumene som har vært lave en stund, kommer til å forbli lavere enn de har vært i mange år en tid fremover. Man tilpasser seg markedsbetingelsene, sier Ole B. Haugnes som nylig ble kåret til Norges beste aksjemegler av bladet Kapital.

- Er aksjemegleren død?

- Jeg tror den tradisjonelle aksjemegleren får en litt annen rolle enn han har hatt før. Det holder ikke lenger å være en tradisjonell ordreformidler. Man må også tilby noe annet for kunden, sier Haugnes.

Handelsbanken kutter kostnader i alle ledd, og meglersjefen forteller at det også innebærer «spisekostnader» og «slike ting».

Det er slutt på tidene hvor den unge aksjemegleren var superhelt i baren, ifølge VGs kilder. Kredittkortet er inndratt.

RESTAURANTEN ER TOM: Atalla Shafik slår ut med hendene. - Er det gode tider, kommer de og feirer. I de dårlige tidene er de på kontoret for å få det til igjen. Det merkes veldig godt, sier Nippon Art-eieren.
RESTAURANTEN ER TOM: Atalla Shafik slår ut med hendene. - Er det gode tider, kommer de og feirer. I de dårlige tidene er de på kontoret for å få det til igjen. Det merkes veldig godt, sier Nippon Art-eieren.

- Det går mer av husets champagne enn dyre Dom Pérignon og Krug og sånne merker. Men det er mange privatpersoner som alltid kommer til å ha penger, og mange prioriterer å dra på byen i stedet for å dra på utenlandsferie eller å kjøpe nytt skiutstyr for sesongen, sier utelivsbaronen Sverre Goldenheim.

- Folk drikker når det går bra, men de drikker mer når det går dårlig, sier Goldenheim som kjenner flere arbeidsløse aksjemeglere.

- Facebook har blitt en målestokk. Den jobben som var der før, er ikke der lenger.

Nedgangstidene i meglerbransjen slo for alvor til utover i 2011. Inntektsnivået for verdipapirforetak var i tredje kvartal det laveste siden 2004.

- Daytradere må finne en ny strategi, for datamaskinene gjør jobben langt mer effektivt og langt billigere. Skal du handle Statoil-aksjen på Oslo Børs, finnes det priser på aksjen i Norge, i Sverige, London og andre steder. Å ha manuell oversikt over alle prisene, er umulig i konkurranse med datamaskiner, sier Anders Skar i Nordnet.

- Ute av kontroll

Nettmeglerhuset overlever fordi det er de 50 000 kundene som selv gjennomfører

transaksjonene. Men også kundene reagerer på den lynkjappe robothandelen.

UTDØENDE RASE: Gordon Gekko, spilt av Michael Douglas, en sleikbefengt og skruppelløs investor som fikk informasjon fra overivrige meglere.
UTDØENDE RASE: Gordon Gekko, spilt av Michael Douglas, en sleikbefengt og skruppelløs investor som fikk informasjon fra overivrige meglere.

- De ringer og sier at de ikke skjønner hva som skjer. Robotene reagerer så raskt at de føler at vi vet hva som skjer, sier Skar som jobber hardt med å omstille seg.

- Som en konsekvens av færre aksjehandler må vi finne nye forretningsområder. Vi har utviklet fondshandel, tradisjonell sparing og slike ting, sier han.

- Hva er medisinen?

- Det må en uavhengig undersøkelse på plass for å analysere hvilken effekt denne robothandelen har på Oslo Børs' markedsplass. I dag er det ute av kontroll, sier Anders Skar.

Les også: Meglernestor: Robotene driver med innsidehandel

Les også: Norske eksperter bruker «snille» roboter

Les også: Slik herjer robotene på Oslo Børs

På forsiden nå