Børsfallet på 1-2-3

Derfor er verdens aksjemarkeder i korreksjonsmodus.


<p><b>NEDTUR:</b> Korreksjoner er ikke uvanlig, men selvsagt ubehagelig for dem som har penger i aksjemarkedet.</p>

NEDTUR: Korreksjoner er ikke uvanlig, men selvsagt ubehagelig for dem som har penger i aksjemarkedet.

Børsene verden over faller, og hele januar-oppgangen i aksjemarkedet er blåst bort på få dager.

Hva er det egentlig som skjer? Vi forsøker å oppsummere det du trenger å vite om aksjemarkedsfallet i tre punkter:

1. Hvorfor faller aksjemarkedet?

Den gjengse oppfatningen er at forventninger om høyere inflasjon og en oppgang i de amerikanske statsrentene utløste nedsalg i aksjer. Etter dette ser stemningen ut til å ha surnet ytterligere – ekspertene omtaler dette som «sentimentet» i markedet.

Før den siste tidens aksjefall, har markedet lagt bak seg en lang periode med nærmest kontinuerlig oppgang – den lengste på nærmere 60 år.

Oppgangen har funnet sted i en periode med svært lave renter. Dette betyr økt tilgang på rimelig finansiering, legger press på investeringer som statsobligasjoner og «tvinger» investorene over i et aksjemarked man kan argumentere for at har blitt dyrt.

I den samme perioden har sentralbankene i flere land «støttekjøpt» verdipapirer i markedet, og på den måten både påvirket prisen og likviditeten. Dette har blitt omtalt som «seddelpressen» og «pengetrykking».

Nå er det imidlertid ventet at sentralbankene i flere land vil redusere og avslutte støttekjøpene, og samtidig begynne å heve rentene.

– Det som har drevet børsene var at rentene steg, og at man begynte å tenke at «gratis penger» var en periode som var over. Det er negativt for børsene, så frykten for høyere renter og inflasjon var starten. Men i går overtok frykten, lange renter falt og folk gikk over i trygge obligasjoner, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Saken fortsetter under grafen ...

 <p><b>OPPTUR:</b> Grafen viser utviklingen på Dow Jones-indeksen over de siste tre årene. Vi har altså lagt bak oss en lang oppgangsperiode, før pilene nå peker ned.</p>

OPPTUR: Grafen viser utviklingen på Dow Jones-indeksen over de siste tre årene. Vi har altså lagt bak oss en lang oppgangsperiode, før pilene nå peker ned.

2. Hvor mye har det falt?

Dersom man ser til det ledende aksjemarkedet i verden, det amerikanske, begynte nedturen før helgen.

Fredag falt den toneangivende industriindeksen Dow Jones 2,54 prosent, før nedgangen fortsatte med et nytt fall på 4,60 prosent i går. Dow Jones-indeksen har satt stadig nye rekorder de siste årene, og fallet mandag var dermed  det største noensinne målt i poeng.

Her hjemme faller Oslo Børs for tredje dagen på rad. Nedgangen var beskjedne 1,01 prosent på fredag og 0,84 prosent mandag, men fallet har tiltatt i takt med de betydelige tapene på Wall Street i USA.

Dette viser først og fremst hvor globale finansmarkedene er. Aksjefallet tirsdag er bredt, og startet med større nedgang på flere av de asiatiske børsene i natt norsk tid, før samtlige av de europeiske aksjemarkedene er i rødt i dagens handel.

3. Kommer det til å falle mye mer?

Kanskje, kanskje ikke – dette er et av de store spørsmålene som diverse eksperter får godt betalt for å svare på.

Det er noen ting man må ta med i beregningen, og på pluss-siden er det viktigste at det faktisk går bra i verdensøkonomien. Det er dette som ligger til grunn for at sentralbankene ønsker å heve rentene, etter et usedvanlig lavt rentenivå over flere år etter finanskrisen.

Man må også ta med i beregningen at svingninger alltid har vært en del av finansmarkedenes natur. Børsfall på rundt ti prosent kalles korreksjoner, og disse har oppstått med jevne mellomrom gjennom historien.

På lang sikt har det vært omtrent én korreksjon per år, og hver av disse har i snitt vart tre-fire måneder. Mange regner dette som sunt, fordi det hindrer at prisen på aksjer «løper fra» de underliggende verdiene.

I verste fall vedvarer imidlertid kursfallet og utviklingen i aksjemarkedet blir såpass problematisk at den påvirker den bredere økonomien.

Noe fasitsvar får vi ikke før om en stund, og innen den tid kan det være lurt å være litt forsiktig.

– Jeg er ikke trygg på at dette er over. Jeg synes det er for tidlig å begynne å kjøpe nå, og synes man bør vente. Man må ikke glemme hvor dette markedet kommer fra, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå