Hedgefond-sjef mener markedet er overpriset: Gir milliarder tilbake til investorene

Toppsjef Jeffrey Ubben i ValueAct selger seg ned i flere selskaper, og sliter med å finne nye investeringer.


<p>GIR PENGER TILBAKE: Toppsjef Jeffrey Ubben i ValueAct gir mer enn 10 milliarder kroner tilbake til sine investorer, etter problemer med å finne god verdi i aksjemarkedet.</p>

GIR PENGER TILBAKE: Toppsjef Jeffrey Ubben i ValueAct gir mer enn 10 milliarder kroner tilbake til sine investorer, etter problemer med å finne god verdi i aksjemarkedet.

Toppsjefen mener det amerikanske aksjemarkedet er overpriset, og har derfor besluttet å gi 1,25 milliarder dollar tilbake til sine investorer, skriver CNBC.

Han viser til at forholdet mellom aksjeprisen og fortjenesten (P/E) på selskapene i samleindeksen S&P 500 nå er på 18, noe som er en høy prising av aksjene. Samtidig er prisingen på flesteparten av aksjene som ValueAct eier, enda høyere, ifølge Ubben.

­– Dette er priser som bare kan rettferdiggjøres ved å anta at de syklisk høye næringslivsmarginene vil vedvare, en garanti for lavere bedriftsbeskatning og en risikofri rente som holder seg nær et historisk bunn-nivå. Vi er skeptiske til alt dette, skriver Ubben i et brev til sine investorer.

Det er på bakgrunn av dette at toppsjefen vil gi tilbake 1,25 milliarder dollar til investorene, tilsvarende 10,8 milliarder kroner etter dagens kurs.

Ubben viser til en høyere kontantbeholdning i selskapet, på mellom 10 til 29 prosent siden slutten av 2015, mot 5 prosent i snitt for forrige tiår, som del av årsaken.

Skal selge seg ned

– Gjennom resten av 2017 regner vi med å gjøre signifikante salg av viktige posisjoner, og vi vil motta 500 millioner dollar i utbytte fra Baker Hughes etter sammenslåingen med General Electrics olje- og gassdivisjon. Til sammen vil dette gi oss nok penger til nye investeringer, gitt dagens marked, skriver Ubben i brevet til investorene.

ValueAct er kjent for å satse på markedsledende selskaper med sterke patenter, hovedsakelig innen abonnementsbaserte eller tjenestebaserte forretningsmodeller.

– Selv om det har væt vanskeligere enn vanlig å finne muligheter som møter våre investeringskriterier, har vi ikke slappet av, og vi jobber hardt. Vår avgjørelse om gi tilbake kapital er i stor grad basert på sammensetningen i porteføljen over de siste to årene, skriver han. 

Selskapet investerer verdier for mer enn 137 milliarder kroner for sine klienter.

Dyre aksjer også i Norge

Det er ikke bare det amerikanske aksjemarkedet som kan se dyrt ut om dagen. Aksjene her til lands er også høyt priset, sammenlignet med tidligere perioder.

Forholdstallet mellom aksjekurs og forventet fortjeneste det neste året (forward P/E) for hovedindeksen på Oslo Børs er på rundt 14, basert på FactSet-statistikk.

Dette er på nivå med tidlig 2000-tall, tilbake da børsen falt kraftig gjennom flere år i kjølvannet av at IT-boblen sprakk. Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea har overfor E24 tidligere trukket dette frem som en årsak til at banken har solgt seg ned i norske aksjer.

– Vi har overvektet norske aksjer frem til forrige måned. Da tok vi det ned til nøytralvekt. Veldig mye av grunnen til det var prisingen. Det var for høyt priset til å være overvekt, sa Rein til E24 onsdag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå