Trump-uro på Wall Street drar ned Oslo Børs

Oslo Børs faller over én prosent fra start torsdag.


<p><b>NY HVERDAG:</b> Oslo Børs-bygningen i Oslo sentrum.</p>

NY HVERDAG: Oslo Børs-bygningen i Oslo sentrum.

Oslo Børs åpnet med betydelig kursnedgang etter at børsene på Wall Street fikk en skikkelig smell på 17. mai.

Hovedindeksen på Oslo Børs var etter fire minutters handel ned med en prosent, men var på det meste ned godt over 1,5 prosent i åpningshandelen.

På Wall Street falt de tre ledende indeksene med mellom 1,8 og 2,6 prosent på 17. mai. 

Fallet ble fulgt opp i Asia hvor eksempelvis Nikkei-indeksen endte ned med 1,32 prosent. Også øvrige europeiske børser åpner med nedgang, om enn langt mindre nedgang enn onsdag.

Futures-kontraktene knyttet til amerikanske aksjeindekser viser oppgang i morgentimene.

På den positive siden for norske aksjer holder oljeprisene nivået på rundt 52 dollar per fat.

– Som forventet

Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds mener kursfallet på Oslo Børs er mer eller mindre som forventet.

– Legger man følelsene bort, så er børsåpningen mer eller mindre som forventet. Fallet skal naturlig være større på Wall Street enn her gitt at det er Trump og amerikanske forhold det er snakk om, sier han.

I markedene er det nå blitt en større tvil om at president Donald Trump skal klare å gjennomføre tiltakene han har lovet for å øke veksten i den amerikanske økonomien.

– Dette er tiltak som naturlig nok har større effekt for amerikanske selskaper enn for norske selskaper, sier Berntsen.

Trump-uro

Fallet på Wall Street kom i kjølvannet av New York Times avsløring tirsdag, om at den nå sparkede FBI-sjefen James Comey skal ha skrevet et notat etter et møte med USAs president Donald Trump i februar.

I notatet kommer frem at Trump skal ha bedt Comey om å droppe etterforskningen av den daværende nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

At Trump forsøkte å slå tilbake onsdag kveld, virker ikke å ha hatt noen betryggende effekt på aksjemarkedet, som bare fortsatte å falle helt til stengetid.

Trussel mot presidentskapet

Avsløringen omtales av flere som en eksistensiell trussel mot Trumps presidentskap – og bevis på at presidenten har forsøkt å påvirke justisdepartementets etterforskning av presidentens støttespillere og deres bindinger til Russland.

Wall Street har vært svært positive til Trumps planer for den amerikanske økonomien, og spesielt den mye omtalte skattereformen. Nå frykter flere og flere at disse planene kommer i andre rekke.

─ Vi snakker ikke lenger om finanspolitisk stimulans, og vi snakker ikke om skattekutt for bedrifter lenger, uttalte Commerzbank AG-strateg, Max Kettner, til Bloomberg TV onsdag.

– Det som skjer i USA påvirker resten av verden, sier Berntsen til E24.

– Nå er det en frykt for det ukjente. Det ene spørsmålet er om Trump blir sittende ut presidentperioden og det andre spørsmålet er hva han får til om ha blir sittende, sier Berntsen.

Men Berntsen mener samtidig at utsiktene for Oslo Børs er ganske gode.

– Fra et analytisk ståsted er markedsforholdene gode. Det er ingen ting som tyder på at dette er starten på en større nedtur, sier han.

Og den for Oslo Børs så viktige oljeprisen har holdt seg gjennom børsuroven onsdag og Berntsen tror oljeprisen kan stige fremover.

– Vi tror Opec har makt til å få oljeprisen opp i hvert fall det neste halvannet året, sier Berntsen.

Opec har møte i Wien til uken.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå