- En levedyktig franchise i mange år

Tyske Bayer vil fortsatt satse på Algetas kreftmedisin Xofigo i Norge etter oppkjøpet.

<p><b>NYE ALGETA-EIERE:</b> Bayer Pharma-sjef Andreas Fibig (t.h.) møtte torsdag sine nye ansatte i Norge. Til venstre Norden-sjef Oliver Rittgen.<br/></p>

NYE ALGETA-EIERE: Bayer Pharma-sjef Andreas Fibig (t.h.) møtte torsdag sine nye ansatte i Norge. Til venstre Norden-sjef Oliver Rittgen.

- Jeg tror det er mellom fire og seks år til vi når salgstoppen for Xofigo, sier Andreas Fibig til E24.

Bayer Pharma-sjefen la sammen med Bayers Norden-sjef Oliver Rittgen og Algetas konsernsjef Thomas Ramdahl torsdag frem det tyske konsernets planer for det norske legemiddelselskapet.

Algeta og Bayer har samarbeidet om kommersialisering av kreftmedisinen Xofigo i flere år, og Fibig tror at denne vil være en suksess i lang tid.

- Vi venter ikke stor konkurranse fra beslektede produkter, selv når vi mister patentet. Det er en vanskelig produksjonsprosess, vanskelig å få tak i råmateriale, komplisert logistikk og en omfattende regulatorisk prosess. Jeg tror dette vil være en levedyktig franchise i mange år, sier han.

Med på kjøpet får Bayer også Algetas thorium-forskning. Selskapet ønsker å utvikle thoriumbaserte kreftlegemidler.

- Vi har ikke vært partnere i thorium-prosessen, og har hatt begrenset innsyn. Men alle vi snakker med i Algeta er veldig optimistiske og tror det er noe vi kan vokse på. Vi vil uansett ikke stoppe utviklingen, som vil fortsette med full fart, sier Fibig.

Blant optimistene er Algeta-sjef Ramdahl.

- Vi må være realistiske. Vi har ikke entret klinisk fase og derfra er det mange år til man eventuelt kan få et produkt på markedet. På veien vil vi finne ut om dette er mer eller mindre spennende. Men potensialet er stort - med thorium kan man behandle mange forskjellige typer svulster, mens Xofigo er mer spesialisert, sier han.

Får nytt navn

Algeta produserer Xofigo ved Institutt for Energiteknikk på Kjeller utenfor Oslo.

Tyskerne forsikrer om at de ikke har intensjoner om å flytte produksjonen ut av Norge, men at det kan bli aktuelt å starte parallell produksjon et sted utenfor landets grenser.

Dette begrunnes i behov for økt produksjonskapasitet og enklere logistikk.

Planen er å ta Algeta av børs etter tvangsinnløsning av de resterende aksjonærene, og på sikt vil Algeta-navnet også være historie.

- Algeta-navnet vil ikke forsvinne i morgen. Vi skal gjennomføre en normal integreringsprosess, og det er en jobb å gjøre med tanke på blant annet lisenser og markedsføring. Men generelt ender selskaper Bayer kjøper opp, med Bayer-navnet, sier Rittgen.

- Fornuftig pris

Bayer erklærte denne uken oppkjøpet av Algeta for en suksess.

Tyskerne betaler 362 kroner per aksje, hvilket verdsetter selskapet til rundt 17,6 milliarder kroner.

Dette er 26 kroner mer enn det opprinnelige tilbudet i november, og en premie på snaut 37 prosent over sluttkursen i Algeta-aksjen dagen før tilbudet ble kjent.

- Vi har betalt markedsverdien og en premie som er vanlig for denne typen avtaler. Vi mener det er en fornuftig pris og er fornøyde, sier Fibig.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå