Apple: Julesalget ga 5 milliarder dollar mindre enn ventet

Apple sier de ventet utfordringer i fremvoksende markeder, men ikke i det omfanget som de har sett den siste tiden.


<p><b>SMELL:</b> Apple må kutte i guidingen etter skuffende salg</p>

SMELL: Apple må kutte i guidingen etter skuffende salg

Like før klokken 22.30 onsdag kveld ble handelen i Apple-aksjen stanset i påvente av nyheter, og nøyaktig 22.30 kom meldingen om at selskapet kutter i resultatguidingen for første kvartal (Apple har avvikende regnskapsår som strekker seg fra 1. oktober til 30. september).

Selskapet sier nå at de venter inntekter på rundt 84 milliarder dollar for kvartalet der julehandelen slår inn, ned fra en guiding på mellom 89 til 93 milliarder dollar.

Ifølge analytikerestimater fra 32 analytikere, var det ventet at Apple ville levere en omsetning på 91,49 milliarder dollar, og ingen av de spurte ventet inntekter på under 88,96 milliarder dollar, ifølge Yahoo Finance.

I etterhandelen i New York dumper aksjen ned over 6,4 prosent.

Sammensatte utfordringer

I et brev til investorene skriver Apple-sjef Tim Cook at man nå forventer en bruttomargin på omtrent 38 prosent.

Han skriver videre at man ved investorsamtalene ved fremleggelsen av den forrige kvartalsrapporten gikk gjennom fire punkter som kunne påvirke resultatet.

Det første handlet om når de slapp de siste versjonene av iPhone på markedet. Butikkene fikk første telefonene i årets siste kvartal, noe selskapet fryktet ville påvirke salget. Det gjorde det også, skriver Cook.

Det andre poenget var at en sterk dollar kunne gjøre telefonene relativt mye dyrere i utlandet. Også denne faktoren slo til, fortsetter Cook.

Det store antallet nye produkter var også noe Cook og Apple fryktet kunne påvirke salget negativt – fordi det å produsere mange nye produkter samtidig er utfordrende når alt skal på markedet mer eller mindre til samme tid. Også dette slo til, og det har ifølge Cook gått spesielt ut over salget av Apple Watch 4, iPad Pro, Air Pods og Macbook Air, skriver Apple-sjefen.

Kina-smell

Det siste var konsekvensene av handelskrigen mellom USA og Kina, som har fått negative konsekvenser for økonomien i en rekke utviklingsland. Dette trekkes av Cook fram som spesielt viktig.

– Selv om vi ventet noen utfordringer i sentrale fremvoksende markeder, klarte vi ikke å forutse omfanget av den økonomiske bremsen, spesielt i Kina, skriver Cook i brevet.

En ytterligere faktor som ikke var nevnt da Apple møtte investorer og analytikere for 60 dager siden, var at færre ne ventet har oppgradert ikonene sine.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå