Asetek: Handelskrigen kutter kraftig i omsetningen

Nok et selskap varsler at handelskrigen vil sette sine spor i regnskapet for 2019. 


<p><b>HANDELSKRIG:</b> Asetek er siste selskap i rekken som har varslet at de venter at handelskrigen mellom USA og Kina vil føre til kutt i regnskapet. </p>

HANDELSKRIG: Asetek er siste selskap i rekken som har varslet at de venter at handelskrigen mellom USA og Kina vil føre til kutt i regnskapet. 

Teknologiselskapet Asetek opplyser i en melding tirsdag at det nå forventer en nedgang på rundt 20 prosent i omsetningen i 2019 sammenlignet med året før.

Da selskapet kom med sin rapport for første kvartal ventet selskapet en omsetningsvekst på mellom 0 og 10 prosent i 2019.

«Omsetningsforventningen reflekterer makroøkonomiske usikkerheter som demper vekstutsiktene for Gaming og Enthusiast sammenlignet med foregående år og en langvarig datasenter markedsadopsjon for flytende kjølingsløsninger», skriver selskapet i meldingen.

Handelen i Asetek-aksjen ble stanset før Oslo Børs åpnet. Etter at handelen igjen er i gang er aksjen ned 18 prosent til 25,95 kroner.

Asetek leverer flytende kjølemidler til bruk i datasentre og servere. Selskapet ble grunnlagt i 2000, og har sitt hovedkvarter i Aalborg, Danmark.

Selskapet opplyser at det forventer en omsetning på 17 millioner dollar i andre kvartal, en nedgang på 13 prosent sammenlignet med fjoråret.

Rec Silicon stenger anlegg

Tidligere har flere andre selskaper varslet at handelskrigen vil bidra til utfordringer. 

Forrige uke ble det kjent at Rec Silicon stenger ned prestisjeanlegget Moses Lake i USA, som produserer silisium til bruk i solcellepaneler. 

– Det å la Moses Lake drive med tap over tid er ikke bærekraftig økonomisk. Ved fortsatt drift med kun 25 prosent kapasitetsutnyttelse vil man tape mer penger, sa selskapets investorkontakt Nils O. Kjerstad i Rec Silicon til E24 forrige uke.

Selskapet hadde over lengre tid drevet anlegget med 25 prosent produksjon før meldingen kom forrige uke.

Regnskapssmell for Elkem

Også industrigiganten Elkem føler de står midt i skuddlinjen mellom USA og Kina. 

Da selskapet fredag la frem sitt resultat for andre kvartal ble det kjent at omsetningen falt fra 7,12 til 5,88 milliarder kroner mot samme periode i fjor. 

I forkant av dette hadde Elkem varslet at utviklingen i andre kvartal var «svakere enn ventet». Selskapet anslo at brutto driftsresultat (EBITDA) skulle falle med om lag 25 prosent til 639 millioner kroner. 

Fasiten i regnskapet viste at brutto driftsresultat endte på 647 millioner kroner, ned fra 1,97 milliarder kroner et år tidligere. Resultat etter skatt falt fra 1,33 milliarder til 143 millioner kroner.

For selv om selskapet i juni gang varslet at de var i rute for å nå målet om kostnadsbesparelser på 500 millioner kroner i år, så førte nye tollsatser i USA på kinesisk import at silikonprisene svekket seg. På toppen av dette opplevde Elkem at fabrikkanlegget deres i Roussillon i Frankrike fikk en forsinket oppstart etter en vedlikeholdsstans i mai.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå