– Henger ikke sammen

Konsernsjef André Sloth Eriksen i Asetek har begrenset tro på Apples servervarmeprosjekt, men tror at datasentre kan bli stadig viktigere for eget selskap.


<p><b>PÅ OSLOBESØK:</b> Asetek-sjef André Sloth Eriksen, her avbildet i forbindelse med en teknologikonferanse hos DNB.</p>

PÅ OSLOBESØK: Asetek-sjef André Sloth Eriksen, her avbildet i forbindelse med en teknologikonferanse hos DNB.

– Apple legger datasenteret sitt til Danmark fordi de har fått en god politisk avtale, strømforsyningen er sikker og billig og fordi Danmark og Skandinavia generelt er foregangsland når det kommer til «green». I Danmark har vi fjernvarme fra sentrale kraftverk til husstandene. Det er en perfekt «case story» for dem, sier Asetek-sjef André Sloth Eriksen til E24.

Den danske gründeren presenterte sitt kjøleteknologiselskap på en konferanse i regi DNB Markets tirsdag, og Apples datasenter i Danmark er således en digresjon.

Eriksen har imidlertid bitt seg merke i noe han mener at ikke stemmer i Apples regnestykke.

– Henger ikke sammen

Ifølge det amerikanske selskapet skal datasenteret blant annet fange opp overskuddsvarme fra serverne og sende denne inn i det lokale fjernvarmesystemet for å bidra til å varme opp husene i området.

Eriksen tegner og forklarer:

– I dag har man en fabrikk som sender varme ut til eksempelvis 60.000 husstander. Vannet som sendes ut er mellom 60 og 80 grader varmt før det kjøres inn i våre radiatorer. Når det skal tilbake til fjernvarmeverket igjen er det kanskje 20 til 30 grader. Det er stort sett sånn det fungerer i hele Danmark i dag, sier han.

– Så kommer Apple og sier: «Ok, vi har et kjempedatasenter. Hvis man fører vann inn her kan de få gratis varme». Problemet er at vannet de kommer ut med, kun er 20 til 30 grader varmt.

Ifølge Eriksen må da Apple varme opp vannet.

– De kan for eksempel montere en masse varmepumper, men hva er problemet med en varmepumpe? Den bruker strøm, og i disse skalaene ... I Danmark er det i tillegg slik at om man bruker varmepumper til det her, så må man betale en avgift. Så kilowattprisen Apple ender opp med, kan bli høyere enn den kraftverket har i dag.

– Du mener at selve modellen ikke henger på greip?

– Lige precis!

Han understreker at Asetek og Apple «ikke er en spesielt god fit», grunnet utformingen av Apples servere.

– Så jeg sier ikke dette fordi jeg mener at de har gjort feil fordi de ikke valgte oss. Men regnestykket henger ikke sammen.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p>André Sloth Eriksens skisse over dansk fjernvarme og Apples datasenter. 1) Dagens fjernvarmesentral 2) Husstandene 3) Apples datasenter 4) Punktet der Apple vil sende overskuddsvarme fra serverne inn i nettet. Tallene er lagt på av E24.<br/></p>

André Sloth Eriksens skisse over dansk fjernvarme og Apples datasenter. 1) Dagens fjernvarmesentral 2) Husstandene 3) Apples datasenter 4) Punktet der Apple vil sende overskuddsvarme fra serverne inn i nettet. Tallene er lagt på av E24.

Ser store muligheter på sikt

Datasentre blir imidlertid stadig viktigere for Asetek.

– Ja absolutt, om jeg ser tilbake til før børsnoteringen var planen at desktopvirksomheten så lang som mulig skulle dekke driften og investeringene inn i datasentermarkedet, sier Eriksen.

Ikke minst trekkes strengere krav til energieffektivitet ved amerikanske serverparker frem, blant annet i California.

– Det er for tidlig å anslå effekten av dette, men vi ønsker helt klart å gjøre folk oppmerksomme på at vi er et lett alternativ. Dersom du har et datasenter i dag og så plutselig får lovmessig bestemt at du må drive mer effektivt, så har vi en enkel løsning.

Selskapets utfordring er å få serverleverandørene med på laget. Eriksen mener imidlertid at totalløsninger kan været et alternativ.

– Dette er ikke noe som skjer på et kvartal eller to, men på lang sikt er det noe jeg forventer meg en del av, sier han.

Justerer guidingen

Asetek gikk på børs i Oslo i første halvdel av 2013, og aksjen har så lagt vært en dårlig investering. Kursen har falt omtrent 69 prosent siden den første handelsdagen.

Ifølge Eriksen skyldes dette blant annet kostbare søksmål selskapet har hatt gående i perioden. Disse er nå mer eller mindre tilbakelagt, og pilene peker oppover.

Selskapet varslet tidligere tirsdag nok et kvartal med rekordhøye inntekter drevet av segmentet desktop.

– Vi sa allerede i fjor at det ville gi mer omsetning til oss dersom vi vant rettssakene, men før vi visste om vi vant eller ikke har det vært gjettverk. Nå som vi har vunnet dem har vi sett økning i inntektene i andre kvartal og videre inn i tredje kvartal, sier Eriksen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå