Tar krisegrep – selger den norske virksomheten for én krone

Ledelsen i Atlantic Petroleum forsøker å sikre sine norske eiendeler. I bakgrunnen lurer konkursspøkelset. – Det er ikke sikkert at vi kommer i mål, sier selskapets konsernsjef.


<p><b>TAR GREP:</b> Drøyt to år etter at dette bildet ble tatt, sliter Atlantic Petroleum med den lave oljeprisen. Bildet viser konsernsjef Ben Arabo, som ringer i børsbjellen i forbindelse med noteringen i Oslo.</p>

TAR GREP: Drøyt to år etter at dette bildet ble tatt, sliter Atlantic Petroleum med den lave oljeprisen. Bildet viser konsernsjef Ben Arabo, som ringer i børsbjellen i forbindelse med noteringen i Oslo.

Færøiske Atlantic Petroleum varsler onsdag at det har inngått en avtale om salg av sin norske virksomhet til M Vest Energy, et selskap som er delvis eid av Atlantic Petroleums nåværende ledelse.

Salget, som er på én norsk krone, omfatter alle selskapets norske eiendeler og lisenser. Dette inkluderer forpliktelsene på sistnevnte, de ansatte og en kontantbeholdning på rundt 19 millioner kroner.

– Jeg er glad for at det vi har bygget i Norge kan fortsette. Det legges opp til at kjøper overtar lisensene og personalet, sier konsernsjef Ben Arabo til E24.

Bakteppet for salget er at selskapet sliter med de vedvarende lave oljeprisene. Atlantic Petroleum gikk på børs i Oslo på tampen av 2013. Året etter begynte oljeprisen å falle, og siden har røde tall preget selskapets regnskap.

Nå tas det altså grep for å sikre de norske eiendelene.

Har forpliktelser

For den gjenstående, børsnoterte virksomheten er fremtiden usikker. Denne består av eiendeler på britisk sokkel, blant annet det såkalte Orlando-prosjektet, og det er ingenting av dette som kaster av seg for øyeblikket.

Selskapet er i brudd med forpliktelsene på feltene Ettrick, Blackbird og Chestnut. I tillegg er operatøren på Orlando, Iona Energy, for tiden i administrasjon.

– Vi er i brudd på de britiske eiendelene. Disse tjener ikke penger på dagens oljepris. Dette er modne prosjekter. Men Orlando-utbyggingen er ganske robust. Der er problemet knyttet til at operatøren er i administrasjon og usikkerheten omkring dette, sier Arabo.

– Vi har ikke så mye bankgjeld, 58,5 millioner danske kroner, men vi har forpliktelser knyttet til de engelske aktivaene som må adresseres. Dersom Orlando-utbyggingen av en eller annen grunn ikke går videre, er det også en utfordring.

Leter etter løsning

Atlantic Petroleum er for tiden i dialog med en London-basert gruppe, samt i dialog med nøkkelkreditorer og andre interessenter.

Dersom en løsning ikke kommer på plass, er restrukturering eller administrasjon et reelt alternativ.

– Vi jobber med forskjellige løsninger for selskapet. Det er ikke sikkert at vi kommer i mål, sier Arabo.

De tre første av fjorårets fire kvartaler ga Atlantic Petroleum et underskudd på 139,7 millioner danske kroner. Nettoproduksjonen per dag var i snitt 1.359 fat i tredje kvartal.

Dersom transaksjonen som er annonsert i dag blir gjennomført, venter selskapet at dette vil medføre en nedskrivning på rundt 150 millioner danske kroner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå