Amerikanske myndigheter vil stoppe Baker Hughes-Halliburton-fusjonen

Justisdepartementet har stevnet gigantfusjonen mellom oljeserviceselskapene Baker Hughes og Halliburton for retten.


<p><b>FORBLIR I HALlIBURTON:</b> Dersom det amerikanske justisdepartementet får viljen sin vil Halliburton og Baker Hughes forbli to separte selskaper.</p>

FORBLIR I HALlIBURTON: Dersom det amerikanske justisdepartementet får viljen sin vil Halliburton og Baker Hughes forbli to separte selskaper.

Amerikanske myndigheter setter foten ned for kjempefusjonen mellom oljeserviceselskapene Baker Hughes og Halliburton. På onsdag kunngjorde justisdepartementet at det har stevnet Halliburton for retten på bakgrunn av såkalt antitrust-lovgivning, eller lover som skal forhindre kartellvirksomhet.

Rettsdokumenter som The Wall Street Journal har fått tilgang til viser at myndighetene mener fusjonen vil fjerne viktig konkurranse innenfor hele 23 markeder, i alt fra reservedeler for boreutstyr til sementkontrakter for oljeindustrien. Hele 90 prosent av inntektene til Halliburton kommer de samme kildene som Baker Hughes, mener myndighetene.

Lover å slåss for fusjonen

I en felles uttalelse fra Halliburton og Baker Hughes skriver selskapene at de mener at «departementet har kommet til feil konklusjon». Videre hevdes det at selskapene ser på rettssaken som særlig kontraproduktiv, gitt de enorme utfordringene som oljeservice-sektoren står overfor om dagen.

Halliburton og Baker Hughes er henholdsvis verdens andre og tredje største innenfor oljeservice. Oppkjøpet var verdisatt til 35 milliarder dollar da det ble kunngjort helt tilbake i november 2014, skriver The Wall Street Journal.

Flere gigantfusjoner sprekker

Nyheten om at Halliburton-Baker Hughes-fusjonen står i fare kommer på tampen av nyhetene om at farmasigiganten Pfizer gir opp fusjonen med konkurrenten Allerga. Dette er ifølge overslag den største fusjonen som har gått tapt noensinne og Pfizer må nå betale Allerga 150 millioner dollar som kompensasjon. Det er imidlertid lite i forhold til oppkjøpet, som ble verdisatt til 160 milliarder dollar.

Fusjonsforsøket veltet etter at president Barack Obama i går overraskende kunngjorde at han ville innføre nye regler for å hindre multi-nasjonale selskaper i å unngå skatt. I dag har det kommet sterke reaksjoner, blant annet fra Allerga-sjefen selv. I en kommentar til Dow Jones Newswires sier administrerende direktør Brent Saunders at han mener myndighetenes inngripen er «u-amerikansk».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå