Sentralbanksjef går av etter millioninnbrudd

Sentralbanksjefen i Bangladesh tar hatten sin og går etter kjeft fra egen finansminister om håndteringen av et av historiens største cyber-innbrudd.


<p><b>SIER OPP:</b> Sentralbanksjef Atiur Rahman i Bangladesh er ferdig etter hard kritikk om håndteringen av millionbrekket.</p>

SIER OPP: Sentralbanksjef Atiur Rahman i Bangladesh er ferdig etter hard kritikk om håndteringen av millionbrekket.

Sentralbanksjef Atiur Rahman har levert sin oppsigelse til statsministeren i Bangladesh etter datainnbruddet i februar hvor 101 millioner dollar forsvant fra sentralbankens utenlandsreserver hos Federal Reserve Bank i New York.

Ifølge utenlandske medier begrunnet sentralbanksjefen oppsigelsen «av hensyn til mitt land».

Det skjer etter sterkt press fra øverste hold – og mistanker om at tjenestepersoner i egne rekker kan stå bak.

Finansministeren raste

Mandag skrev E24 om finansministerens utbrudd mot det han kalte en «veldig inkompetent» håndtering av innbruddet fra Bangladesh Bank, som er navnet på sentralbanken i det sørasiatiske landet.

Finansministeren sier sentralbanken unnlot å informere ham om det storstilte millionbrekket, noe som har gjort ham «veldig misfornøyd».

Det var 4. februar at hackere klarte å bryte seg inn og hente ut 101 millioner dollar, eller 850 millioner kroner, fra beholdningen Bangladesh Bank hadde plassert på konto i New York. 20 millioner dollar har siden kommet til rette.

Deler av de resterende 81 millioner dollarene skal ha funnet veien til Filippinene, og myndighetene i begge land jakter nå på de skyldige.

Det spekuleres nå i at en mulig grunn til at Bangladesh Bank var så trege med å informere om brekket, er at tyvene finnes i egne rekker.

 <p><b>KJEFTET PÅ SENTRALBANKEN:</b> Finansministeren i Bangladesh, Abul Maal A. Muhith.</p>

KJEFTET PÅ SENTRALBANKEN: Finansministeren i Bangladesh, Abul Maal A. Muhith.

– Intet bevis for hackerinnbrudd

Ifølge kilder som har snakket med Bloomberg, mistenkes nå åtte konkrete personer som har håndtert overføringer for Bangladesh Bank.

Dagen umiddelbart etter millionbrekket skal flere av disse personene ha fått kjennskap til en svikt i datasystemet som kan være relatert til innbruddet, men uten å rapportere det videre.

En mistanke om at tyveriet kan ha blitt godkjent at flere personer internt, styrkes også av nye uttalelser fra Federal Reserve Bank i New York, hvor pengene ble tappet fra.

De sier nemlig at de ikke finner noe tegn til hackerinnbrudd.

– Per dags dato finnes intet bevis på at det har vært noe som helst forsøk på å bryte seg inn i Federal Reserve-systemene i tilknytning til overføringene, og det er intet bevis på at noen av Fed sine systemer har blitt komplimentert, sier en talsperson for banken, ifølge Financial Times.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå