Milliardresultat for Bank Norwegian i fjor

Forbrukslånsbanken fortsatte den kraftige veksten i 2017. Antallet kunder toppet 1,2 millioner og overskuddet steg med 69 prosent.


<p>Bank Norwegian har blitt en gullgruve for hovedeieren, flyselskapet Norwegian som er ledet av Bjørn Kjos. Her ved en tidligere anledning.</p>

Bank Norwegian har blitt en gullgruve for hovedeieren, flyselskapet Norwegian som er ledet av Bjørn Kjos. Her ved en tidligere anledning.

Norwegian Finans Holding, selskapet som eier Bank Norwegian, kan vise til en solid avslutning på fjoråret.

I kvartalet fikk forbrukslånsbanken et resultat før skatt på 580 millioner kroner, og overskuddet før skatt for 2017 endte dermed på 2,12 milliarder kroner, ifølge kvartalsrapporten onsdag.

Det er 69 prosent opp fra resultatet på 1,26 milliarder kroner i 2016.

Også inntektene gjorde et kraftig hopp. Netto renteinntekter steg til 3,67 milliarder kroner, noe som er 50 prosent høyere enn inntektene året før.

Med den kraftige veksten følger i tillegg høyere lånetap. Banken tok en avsetning til lånetap på 672 millioner kroner i fjor, 44 prosent mer enn i 2016.

Økte til 1,23 mill. kunder

Forbrukslånsbanken har flyselskapet Norwegian som hovedeier, et samarbeid som har bidratt til veksten.

I løpet av fjoråret rekruttert banken drøyt 292.000 nye kunder, og hadde 1,23 millioner kunder ved slutten av 2017.

Dette var fordelt på vel 896.000 kredittkortkunder, over 170.000 andre låpnekunder og mer enn 166.000 innskuddskunder.

Samtidig vokste netto utlån med 7,9 milliarder kroner til 33,5 milliarder kroner, ifølge årsrapporten.

Bankens høye lønnsomhet vises i nøkkeltall som avkastning på egenkapital. Denne var på 38,9 prosent i 2017, noe som er langt høyere enn i tradisjonelle banker.

Har strammet inn på forbrukslån

Fra myndigheter som Finanstilsynet har den kraftige veksten i forbrukslån vært en bekymring, og tilsynet strammet i fjor inn på retningslinjene for utlånspraksis for usikret kreditt.

Krav ble da stilt til betjeningsevne, maksimal samlet gjeldsgrad og avdragsbetaling.

Samme år ble Bank Norwegian også pålagt å sette til side mer kapital av tilsynet. Banken klaget på tilleggskravet, men fikk ikke gehør hos Finansdepartementet.

Skjerpede krav er også innført på markedsføring av usikrede lån.

Les også: Strengere tiltak mot forbrukslån

I år har regjeringen varslet at den vil vurdere flere reguleringsgrep i markedet for usikret kreditt, der det mest konkrete er et maksimalt rentetak.

Samtidig har Finanstilsynet kunngjort at forbrukslån blir et prioritert tilsynsområde i 2018.

Listen av tiltak har kommet etter at finansmyndigheter og politikere har luftet bekymringer for galopperende forbruksgjeld de siste årene.

Enkeltmennesker som har mye forbruksgjeld har havnet i økonomisk uføre, samtidig som enkeltaktører har fått ramsalt kritikk fra forbrukermyndighetene for skyhøye renter.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå