Investor advarer mot tapsbombe i forbrukslån

Forbrukslånsbankene er «lånehaier», som skjuler den bomben dårlige betalere kan utgjøre, mener investor og tidligere bankanalytiker Sigmund Håland.


<p>Illustrasjonsfoto</p>

Illustrasjonsfoto

I en kronikk i Dagens Næringsliv advarer Håland mot de spesialiserte forbrukslånsbankene. Han hevder Norge er et paradis for banker som låner ut penger til dårlige kunder, i et marked med høy vekst og få utlånstap.

– Dette er banker med aggressiv markedsføring, de tar svært høye renter og flere av kundene havner i økonomiske problemer. Likevel ser finansmarkedet ut til å være overbegeistret, sier Håland. Han mener mange av kundene i disse bankene er på etterskudd med betaling av renter og avdrag, og slik skjules en mulig tapsbølge.

Gjeldsspiral

E24 har i november skrevet en rekke saker om forbrukslån og det som kan se ut  som en negativ gjeldssiral. I BN Bank vil 60 prosent av de som søker forbrukslån bruke pengene til å refinansiere gammel gjeld.

Fra 2018 blir det innført nye regnskapsregler som vil tvinge banker til å ta tap tidligere og det kan få problemet fram i lyset.

Hevder en av fem ligger bak

Håland har sett på kunder hos tre aktører i dette markedet, Bank Norwegian, Komplett Bank og yA Bank, og konkluderer med at 20 prosent av kundene er på etterskudd med betaling i en eller annen form.

Finansdirektør Pål Svenkerud i Bank Norwegian avviser tallene som feil. Komplett Bank vil ikke kommentere konkrete tall og yA Bank har ikke svart på avisens henvendelser.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå