Klarna skal bli «bankenes Ryanair»

Den svenske betalingstjenesten har endelig sikret seg banklisens i hjemlandet. Og de mener resten av banksektoren bør være redde.


<p><b>VIL TA BANK-JAFS:</b> – Bankene er utfordret. I teknologiverdenen blir disse selskapene akterutseilt veldig kjapt hvis de ikke leverer, sier Klarna-medgründer Sebastian Siemiatkowski.</p>

VIL TA BANK-JAFS: – Bankene er utfordret. I teknologiverdenen blir disse selskapene akterutseilt veldig kjapt hvis de ikke leverer, sier Klarna-medgründer Sebastian Siemiatkowski.

20 måneder er gått siden Klarna søkte om konsesjon til å drive bankvirksomhet hos Finansinspektionen, det svenske finanstilsynet.

Nå er endelig søknaden godkjent, og med 60 millioner brukere tror Klarna de kan bygge sin bankvirksomhet rimelig kjapt. Og true den etablerte næringen:

Selskaper sier nemlig de har en målsetting om å bli for banksektoren det Ryanair i dag er for flybransjen.

– Vi vil være med og omforme bankindustrien. Nye reguleringer gir for forutsetninger for industriens ødeleggelse, men det trengs nå en Ryanair som kommer på banen. Vi ønsker å være den spilleren, sier medgründer Sebastian Siemiatkowski i et intervju med Financial Times.

«iPhone-øyeblikk»

Klarna dro inn 3,6 milliarder svenske kroner i omsetning i fjor og er verdsatt til titalls milliarder.  I motsetning til mange andre nye nystartede teknologiselskaper, går de også i pluss i dag.

Bankinntoget skal først og fremst skje her i Europa, men selskapet har også øynene på det amerikanske markedet.

Klarna-toppen sier han tror banksektoren vil få sitt «iPhone-øyeblikk», med henvisning til Apple-lanseringen i 2007 som nærmest umiddelbart sendte mobilbransjen tilbake på tegnebrettet – og senket gamle giganter.

– Bankene er utfordret. I teknologiverdenen blir disse selskapene akterutseilt veldig kjapt hvis de ikke leverer. Men grunnet reguleringer, har banker som har veldig gammel teknologi – og dårlige skussmål fra forbrukere – klart å dominere likevel, sier Siemiatkowski til den britiske finansavisen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå