Banktopp ut mot robothandel

SEB-sjef Annika Falkengren tar til orde for regulering.

VIL TA ROBOTENE: - Fremveksten av lynrask «robothandel» i aksjemarkedet har svekket likviditeten på børsen, sier sjefen for SEB, Annika Falkengren. Nå tar hun til orde for regulering.
VIL TA ROBOTENE: - Fremveksten av lynrask «robothandel» i aksjemarkedet har svekket likviditeten på børsen, sier sjefen for SEB, Annika Falkengren. Nå tar hun til orde for regulering.

I Sverige har flere kjente navn i finansmiljøet krevd at aksjehandel med roboter må utredes. Nå føyer konsernsjef i storbanken SEB, Annika Falkengren, seg til rekken av de som krever regulering.

- Fremveksten av lynrask «robothandel» i aksjemarkedet har svekket likviditeten på børsen, sier Falkengren i et intervju med Svenska Dagbladet.

I den siste tiden har robothandel vært hyppig diskutert i Sverige, og nylig har europeiske verdipapir - og markedsmyndigheter (ESMA) tatt til orde for en utredning for å avdekke hvordan høyfrekvent handel påvirker aksjemarkedet.

Man vs machine
Høyfrekvent handel - High Frequency Trading - er automatisert handel av verdipapirer som benytter seg av superdatamaskiner, meget raskt internett og smarte algoritmer – alt for å slå markedet.

- Transparensen i markedet er svekket, sier Falkengren til avisen.

- For ti år siden ble det gjort 50.000 transaksjoner per dag på børsen, for to år siden ble det gjort 200.000. I dag gjør man 700.000 transaksjoner. Så fort har det gått. Snittvolumene har falt dramatisk og om hver avslutning blir lavere, så gir det mindre transparens og svakere likviditet, sier hun.

Det anslås at omkring 75 prosent av all aksjehandel i USA er algoritmisk, mens det er anslått at mellom 20 og 50 prosent av handelen på Oslo Børs er algoritmisk.

LES OGSÅ: Turbotradere handlet aksjer - i fremtiden

Roboter i retten
Her i Norge har robothandel også vært i søkelyset. I fjor høst ble to daytradere dømt til fengsel for å ha manipulert aksjemarkedet mot en aksjerobot.

Politiet mente at de to med kunnskaper om hvordan roboten fungerte, handlet aksjer hvor handelsmønsteret og hensikten med handelsmønsteret medførte store bevegelser i aksjen.

Saken ble anket, og i denne uke er ankesaken oppe i Borgarting lagmansrett.

LES OGSÅ:

 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå