Bitcoin cash mistet 18 mrd. i markedsverdi på en time: – Forsøk på markedsmanipulasjon

Bitcoins argeste konkurrent gjorde noen spesielle krumspring natt til søndag. Det får ekspertene til å reagere.

– Jeg ser på dette som et forsøk på koordinert markedsmanipulasjon, sier analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics.

Han og mange andre fulgte helgens angrep på bitcoin som betegnes som en borgerkrig i kryptoverden.

 <p><b>MANIPULASJON:</b> Analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics tror prishoppet vi så i bitcoin cash i helgen var nøye planlagt, og et angrep mot bitcoin.</p>

MANIPULASJON: Analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics tror prishoppet vi så i bitcoin cash i helgen var nøye planlagt, og et angrep mot bitcoin.

Bitcoin Cash er den originale bitcoins «lillebror», og ble til i august etter bitcoins første splitt. Valutaen ble til fordi enkelte i miljøet ønsket raskere og billigere transaksjoner, noe den originale bitcoin også skulle få i en planlagt oppkommende splitt, men denne ble avlyst i siste liten.

Natt til søndag falt bitcoin til fordel for bitcoin cash, som steg hurtig i verdi. Bitcoin cash gikk på under et døgn fra 965 dollar til 2.426 dollar, og ned igjen til 1.350 dollar per mynt.

Analytiker Jenssen mener dette hva man i aksjeverden kaller en «pump and dump», at noen med en agenda og mye penger pumper opp prisen for så å selge på topp.

– Dette har vært koordinert, det er helt sikkert, sier han.

Markedsverdien gikk som følge av handelsvolumet fra 23 milliarder dollar, til 41 milliarder dollar, og deretter ned igjen til 21 milliarder på under syv timer, ifølge Coimarketcap.

Må tåle angrep

Bitcoin Cash har hatt et mye snevrere marked frem til nå, og brorparten av omsetningen har funnet sted på noen få koreanske børser, ifølge Jenssen som mener disse står bak prisjekkingen.

– Det har i forkant av dette prisrallyet vært masse markedsføring, og man har håpet på å dra prisen opp til et nivå hvor «minere» velger bitcoin cash fremfor den originale bitcoin, sier han.

På denne måten ønsker aktørene at bitcoin cash blir den «ekte» bitcoin. 

Også andre bitcoin-eksperter mener prishoppet var langt fra tilfeldig.

Jenssen understreker at man må forvente flere slike opp- og nedturer i kryptoverden fremover.

– Jeg tenker at bitcoin med jevne mellomrom kommer til å bli angrepet av utfordrere, så dette er ikke det siste angrepet.

Analytikeren har likevel klokkertro på den digitale valutaen.

– Det ser ut som bitcoin har klart seg bra gjennom dette angrepet, på samme måte som tidligere, sier Jenssen.

Saken fortsetter under grafen.

Usikker på boble

Wall Street Journal gikk i dag ut og omtalte bitcoin som den potensielt mest dramatiske boblen noensinne.

Og selv om mange i finansverden fremdeles er svært skeptiske til bitcoin, er ikke alle like negative.

 <p><b>FONDSGRÜNDER:</b> Rune Madsen i Runestone Capital kjøper og selger svingninger i aksjemarkedet gjennom spesialfondet fra kontoret i London.</p>

FONDSGRÜNDER: Rune Madsen i Runestone Capital kjøper og selger svingninger i aksjemarkedet gjennom spesialfondet fra kontoret i London.

En av dem er Rune Madsen i Runestone Capital som driver handel med svingninger i aksjemarkedet gjennom et spesialfond basert i London. 

– De fleste i finansmarkedet tror bitcoin er en boble, jeg vet ikke om det er en boble eller ikke men det har uten tvil gått opp noe ekstremt og jeg overlater det til eksperter å bestemme det. Jeg vet for øvrig fra min bakgrunn som megler i dotcom-perioden at aktiva klasser kan gå mye lenger opp og ned enn det man tror, sier han til E24.

Madsen handler i VIX-relatert produkter, også kalt fryktindeksen, som måler forventet turbulens på den brede S&P 500-indeksen på kort sikt.

– Mange store selskaper opplever store svingninger, men sjeldent så mye som bitcoin og annen kryptovaluta. Vi handler i VIX-relaterte produkter som til tider svinger mye, men bitcoin svinger mye mer, sier Madsen.

Bekymret for «mannen i gaten»

Flere og flere vanlige investorer uten teknisk kompetanse strømmer til kryptobørser.

Det bekymrer analytiker Jenssen.

– En større og større utfordring er jo at mange uten noen forståelse for teknologien investerer i kryptovaluta, og når man hører ord som «angrep» og «splitting av bitcoin», så blir man jo usikker og det er lett å få panikk.

Han mener vi er helt i startgropen når det kommer til utviklingen av kryptovaluta og bitcoin.

Selv om bitcoin var helt nede i 5.500 dollar per mynt på det laveste under det Jenssen kaller et angrep, er valutaen mandag kveld oppe i 6.500 dollar, ifølge Coinmarketcap.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå