Frankfurt-notert selskap kjøper mining-kapasitet i norsk bitcoin-selskap for to milliarder kroner

Stockholm IT Ventures vil bruke 200 millioner euro på rettigheter til norske Kryptotechs teknologi og bitcoin-mining.


<p><b>KRYPTOMILLIONÆR:</b> Gründer og direktør i Cryptotech Erik Solberg er overrasket at de klarte å selge bitcoin-kontrakter for 200 millioner euro på to måneder. Solberg eier 50 prosent av Cryptotech, og blir mangemillionær som følge av avtalen med Stockholm IT Ventures.</p>

KRYPTOMILLIONÆR: Gründer og direktør i Cryptotech Erik Solberg er overrasket at de klarte å selge bitcoin-kontrakter for 200 millioner euro på to måneder. Solberg eier 50 prosent av Cryptotech, og blir mangemillionær som følge av avtalen med Stockholm IT Ventures.

Det Stockholm-baserte selskapet bekrefter en intensjonsavtale i en pressemelding tirsdag formiddag.

Ifølge Stockholm IT Ventures er avtalen verdt mellom 200–210 millioner euro (1,97-2,02 mrd. kroner), samt at Cryptotechs gründere får betydelige aksjeposter i det Frankfurt-noterte selskapet.

Avtalen er avhengig av at Cryptotech får utvinnet bitcoin med den kapasiteten de har henspeilet, og utbetalingen skjer ikke før utvinningen har begynt.

Ifølge Stockholm IT Ventures sine kvartalsrapporter er det svært lite penger i omløp i selskapet, og inntektene kommer fra tjenester knyttet til sosiale medier. Selskapet uttaler til E24 at pengene som skal investeres i Cryptotech kommer fra strategiske investorer som ikke ønsker å identifiseres. 

Cryptotech utvikler en spesiell databrikke for utvinning av bitcoin og annen kryptovaluta. Brikken er ifølge selskapet mye kraftigere enn dagens teknologi, og vil ta over store deler av utvinningsmarkedet, ifølge gründer Erik Solberg som ikke hadde trodd at de skulle få i land en så stor avtale så fort.

– Jeg er litt overrasket over at det gikk så fort, vi skulle jo egentlig selge utvinnings-kontrakter frem til mars-april, sier Solberg til E24 som presiserer at avtalene har kommet i havn på kort tid.

Mangemillionær

Målet var å selge utvinningskontrakter til privatpersoner, men så ble Solberg kontaktet av Stockholm IT Ventures.

– Det var Stockholm IT Ventures som kontaktet oss, og vi har vært i samtaler en stund nå, sier Solberg.

Han regner med at de siste detaljene i den endelige avtalen er avklart i løpet av kort tid.

Rettighetene det Stockholm-baserte selskapet har kjøpt, har en ramme på fem år.

Cryptotech er eid 50 prosent av Erik Solberg, og 50 prosent av hans amerikanske partnere som står for den tekniske utviklingen av databrikken.

Det betyr at selskapet som ble startet i slutten av oktober 2017 har blitt svært innbringende for Solberg. Han er nå en av få nordmenn som med dagens eurokurs har blitt mangemillionær på bitcoin-teknologi.

Utbetalingene vil ifølge Stockholm IT Ventures bli utbetalt gjennom 2018, både før og etter Cryptotech har startet jobben med å utvinne bitcoin.

Vil mangedoble investeringen

Da E24 snakket med Solberg før jul hadde han solgt utvinningskontrakter for millioner av dollar til privatpersoner. Disse kontraktene er fremdeles gyldige, men selskapet avslutter snart salget av nye skybaserte utvinnings-kontrakter.

Stockholm IT Ventures betegner seg selv som et teknologiselskap som spesialiserer seg på kryptovaluta, både når det kommer til utvinning og blokkjedeteknologi. Dette til tross for at det ikke står noe om slik teknologi i noen av selskapets årsrapporter. 

Det børsnoterte selskapet skal også utvinne sin egen kryptovaluta kalt Bytemine, hvor eiere av valutaen årlig vil få utbetalt en prosentandel av selskapets inntekter fra bitcoin-utvinning.

– Vi er veldig glade for å annonsere kjøpet av 50 prosent av Cryptotechs utvinningskapasitet de neste fem årene, som vi tror vil gi en avkastning mange ganger det vi investerer, skriver styreleder i Stockholm IT Ventures Wayne Locker i pressmeldingen.

Saken fortsetter under grafen.

Ekspert: – Store penger

Ekspert på kryptovaluta og blokkkjede-teknologi i Menon, Torbjørn Bull Jenssen, sier nyheten om dagens avtale mellom Cryptotech og Stockholm IT Ventures tydelig viser at blokkjede-teknologi og kryptovaluta er et felt og teknologiområde hvor det er store penger.

– Cryptotech har sin teknologi og sin plan om fremtidig mining. Så vidt jeg vet har de hatt som plan om å gjøre dette i Norge, men hvorvidt de havner i Norge, Nord-Sverige eller i Canada avhenger nok av hvilke rammebetingelser de får, sier Null Jenssen.

Han tror Norge kan tjene stort på kryptoutvinning.

– Lykkes vi med å få mining til Norge kan det være snakk om milliardomsetning, sier Jensen, og viser til elektrolyse og aluminiumsindustrien som eksempler på felt som har gått bra i Norge fordi vi har hatt billig kraft.

– Alt ligger til rette for at vi også kan få en digital gruveindustri i Norge.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå