Iran snuser på statlig kryptovaluta

Den islamske statens sentralbank vurderer en digital valuta.


<p><b>DIGITAL VALUTA:</b> Den islamske staten Iran ser nå på muligheten for en statlig digital valuta, ifølge landets IKT-minister. Bildet er fra markeringen at det er 33 år siden den islamske revolusjonen, hvor prestestyret og Ayatollah Ali Khamenei tok over landet. </p>

DIGITAL VALUTA: Den islamske staten Iran ser nå på muligheten for en statlig digital valuta, ifølge landets IKT-minister. Bildet er fra markeringen at det er 33 år siden den islamske revolusjonen, hvor prestestyret og Ayatollah Ali Khamenei tok over landet. 

Irans IKT-minister Mohammad Javad Azari Jahromi skrev på ulike sosiale medier i går at han sammen med landets sentralbank diskuterte muligheten for utstedelse av en digital valuta.

– I et møte med styret i sentralbanken ble et pilotprosjekt for landets første blokkjedebaserte digitale valuta diskutert.  

Jahromi gir ikke noen spesiell årsak til opprettelsen av en digital valuta, men sanksjonerte land som Venezuela har nylig utstedt en statlig kryptovaluta for å komme seg rundt internasjonale sanksjoner.

Iran er for øvrig ikke første landet som vurderer en statlig digital valuta, også land som Sverige, England og Kina har sagt de har sett på muligheten.

Sentralbanken forklarer seg

Ifølge den iranske avisen Financial Tribune, vil den iranske sentralbanken presentere sin holdning til kryptovaluta i løpet av få måneder.

– Sentralbanken vurderer kryptovaluta, men om vi investerer i bitcoin må vi også akseptere at vi kan skylde på noen om pengene går tapt, uttalte underdirektøren i sentralbanken til Financial Tribune.

Bank-direktøren uttalte også at vekslingen av kryptovaluta ofte går gjennom uregulerte kanaler og kapital forsvinner ut av landet, noe man mener er negativt.

IKT-minister Jahromi er rimelig aktiv på sosiale medier, og på Instagram publiserte han et bilde torsdag hvor han igjen beskriver møtet med sentralbanken hvor digitale valutaer ble diskutert.

På bildet vises symboler for blant annet bitcoin og ethereum, de to største kryptovalutaene målt i markedsverdi.

Ingen petro til folket

Venezuelas regjering og president Nicolás Maduro har skrytt høylytt av hvor mye penger landet har dratt inn på å selge sin nye kryptovaluta petro, skriver Bloomberg.

Venezuela sier landet har fått inn 735 millioner dollar, tilsvarende 5,8 milliarder kroner, siden lanseringen.

Valutaen blir backet opp av oljereservene landet har – og kan således sies å være en av få kryptovalutaer med en virkelig underliggende verdi.

En gruppe som derimot ikke har sjanse til å ta del i kryptoeventyret er folk fra Venezuela. Nettsiden der man får kjøpt valutaen aksepterer nemlig bare dollar og euro, i tillegg til bitcoin og ether.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå