Johan vil løse bitcoins aller største problem

Bitcoin har mange utfordringer – Johan sluttet i Google for å løse det mange mener er den største.


<p><b>LYNBETALINGER:</b> E24 møtte utvikler i Lightning Labs Johan Torås Halseth i Oslo. Han håper å løse én av bitcoins største floker, nemlig trege og dyre betalinger.</p>

LYNBETALINGER: E24 møtte utvikler i Lightning Labs Johan Torås Halseth i Oslo. Han håper å løse én av bitcoins største floker, nemlig trege og dyre betalinger.

Halseth jobber med det som kalles lightning network, eller «lynnettverk», som skal gjøre bitcoin-transaksjoner raskere og mye billigere enn hva de er i dag.

For det å gjøre en transaksjon på bitcoin-nettverket blir stadig vanskeligere, ettersom millioner av mennesker strømmer til hver dag, og bitcoin kun kan foreta 4–7 transaksjoner per sekund.

Til sammenligning utfører Visa mellom 2.000 og 4.000 transaksjoner i sekundet.

Selskapet bak lightning network kalles Lightning Labs og har et fåtall ansatte i Silicon Valley, og Johan Torås Halseth (26) da, som jobber fra Levanger. 

– Med lightning network er målet å få til millioner, ja optimalt milliarder av transaksjoner per sekund, sier han til E24.

Teknologien Halseth jobber med er svært anerkjent, og får stadig skryt fra prominente skikkelser i bitcoin-miljøet, blant annet Litecoins grunnlegger Charlie Lee.

Det største problemet

I dag er det svært få personer som bruker bitcoin til å betale for varer og tjenester.

En årsak er at mange kun spekulerer i prisen og ser på det som en investering. Men som beskrevet ovenfor tar det lang tid, og transaksjonene er i dag så dyre at det ikke lønner seg å kjøpe en kopp kaffe med bitcoin.

Mange kritikere mener bitcoin ikke kan kalles en valuta, ettersom veldig få bruker den til handel og transaksjoner, noe lightning network vil løse.

– Vi har testet teknologien på nettverket, og det fungerer. Om ikke lang tid vil folk få muligheten til å prøve betaversjonen, men dette er i starten kun for de mest vågale, sier Halseth.

26-åringen som tidligere jobbet for Google i London, sier at jobben hans nå er ganske annerledes enn på hans tidligere arbeidsplass.

– I mine tidligere jobber har jeg rullet ut programvare, og så fikser man feil ettersom de blir rapportert inn. Men her er det snakk om folks penger som går gjennom programvaren, så alt må være så perfekt som mulig når vi lanserer.

Måten lightning network skiller seg fra bitcoin er at man ikke trenger å signere transaksjoner som må valideres av alle i bitcoin-nettverket, men at personer kan signere kun mellom de som faktisk utfører transaksjonen. 

Om en person ikke gjennomfører den planlagte transaksjonen kan den sendes til resten nettverket. Dermed overlater ingen kontrollen over pengene sine til noen andre, og kan alltid gjøre en vanlig bitcoin-transaksjon om den andre parten slutter å samarbeide.

I videoen under kan du hvordan Lightning Labs betaler for en kaffe ved bruk av teknologien.

Får lønn i bitcoin

Til tross for at Halseth jobber i kryptoverden, er han ikke veldig optimistisk til bitcoins eventyrlige prisutvikling.

– Jeg hadde ikke trodd at bitcoin skulle ta så av som det har gjort. Jeg har spådd at den kommer til å krasje siden én bitcoin kostet 4.000 dollar, ler Halseth som ikke tør å spå hvor prisen ender.

En av fordelene Halseth nyter som krypto-utvikler er at han kan velge å få lønnen sin utbetalt i bitcoin, noe som ikke er helt uproblematisk i disse dager.

– I begynnelsen var det greit å få lønn i bitcoin, men jo høyere prisen blir jo mer heller jeg mot å ta lønnen i norske kroner, sier han.

Lørdag ettermiddag koster en bitcoin 15.355 dollar, det vil si 127.459 kroner. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå