Skatteetaten vil fange krypto-syndere

Skatteetaten leter etter unge folk for å ta skattesnyltere som har tjent seg rike på kryptovaluta. 


<p><b>JAKTER BITCOIN-SNUSK:</b> Skatteetaten søker folk som kan hjelpe dem i jakten på dem som skjuler bitcoin-verdier.</p>

JAKTER BITCOIN-SNUSK: Skatteetaten søker folk som kan hjelpe dem i jakten på dem som skjuler bitcoin-verdier.

Mange nordmenn har tjent gode penger på bitcoin og annen kryptovaluta den siste tiden.

Skatteetaten tar nå grep for å være sikker på at alle får rapportert inn potensiell gevinst. 

– For tiden er en god del transaksjoner med kryptovaluta i omløp. Det kan være utfordrende å spore transaksjonene til opphavsmannen når en opphavsmann sprer transaksjonene over flere digitale lommebøker, sier IT-arkitekt i Skatteetaten, Nader Aeinehchi.

Derfor søker nå etaten etter unge kryptoentusiaster for å bygge et verktøy som kan fange opp alle transaksjoner, uansett hvor godt nordmenn prøver å skjule det.

Kryptosommer

Det er andre året på rad Skatteetaten ansetter sommerhjelp for å utvikle blokkjedeteknologi, men prosjektet som skal utvikles denne sommeren starter helt fra bunnen av.
– I sommer ser vi for oss å utvikle tradisjonelle algoritmer, samt algoritmer basert på ny teknologi, nemlig maskinlæring, for å gjenkjenne mønstre i transaksjoner, sier Aeinehchi.

Skatteetaten ønsker ikke å kommentere hva slags metoder de allerede har for å ta folk som prøver å gjemme unna kryptogevinst.

Aeinehchi sier for øvrig at det er en strategi å koble på unge mennesker grunnet kryptomiljøets natur.

– Vi vet at kryptovalutaer og blokkjedeteknologi ofte drives av unge mennesker, og det er også noe av grunnen til dette prosjektet, sier han og understreker at de ønsker å lære mer om blokkjedeteknologi.

– Målet er å knytte til seg unge, smarte mennesker som kan se ting med nye øyne. Så dette handler både om å lære bort, men også om å lære av unge mennesker med talent for blokkjede-teknologi, sier han.

Det vil hovedsakelig være sommervikarene som jobber med det nye prosjektet, med hjelp fra interne ressurser.

 <p><b>PÅ LETING:</b> Skatteetaten ser etter folk som vil hjelpe dem å spore de som prøver å skjule gevinst fra handel i bitcoin og andre kryptovalutaer.</p>

PÅ LETING: Skatteetaten ser etter folk som vil hjelpe dem å spore de som prøver å skjule gevinst fra handel i bitcoin og andre kryptovalutaer.

Vanskelig å spore

Frank Schuil er grunnlegger og daglig leder i Safello, Nordens største plattform for kjøp av bitcoin.

Han mener lite regulering og informasjon på området gjør at folk er usikre på hvordan kryptovalutaer skattes, og lar derfor verdiene stå i ro.

Han forklarer at internasjonale plattformer som lar deg handle ulike kryptovalutaer er spesielt utfordrende for skatteinnkrevere.

– Det er nesten umulig å holde styr på hver enkelt handel i disse plattformene. Dette er problematisk. Plattformene har dårlig sporing av handler og oversikt over egne handler, sier Schuil. 

BI-professor og skatteekspert Eivind Furuseth synes det blir spennende å se hvordan skattemyndighetene forholder seg til beskatning av kryptovaluta i tiden som kommer.

– Hvis nordmenn har investert store beløp i kryptovaluta de siste årene, er sjansene gode for at betydelige beløp ikke har blitt skattet for.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå