Svensk politi advarer mot bitcoinbedragere

I Sverige har man sett en økning i antall personer som opplever å bli bitcoin-svindlet.


<p><b>SVINDEL:</b> Politiet knytter ikke svindelforsøkene til bitcoin i seg selv, men til folk som mener de selger bitcoin.</p>

SVINDEL: Politiet knytter ikke svindelforsøkene til bitcoin i seg selv, men til folk som mener de selger bitcoin.

Det siste året har antall kryptoanmeldelser skutt i været, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Nå går politiet ut og advarer om at svindlere forsøker å lokke privatpersoner til å investere i ulike typer kryptovaluta, gjerne for flere titusener av kroner om gangen.

– Man må være ekstremt forsiktig med kryptovaluta, sier Lotta Mauritzson ved det svenske politiets nasjonale bedragerisenter til Aftonbladet.

– En falsk virkelighet

Svindlerne tilbyr flere typer kryptovaluta, men den vanligste er bitcoin.

– Det er en type investeringsbedrageri. Vi kan bekrefte at det har økt i 2017, sier Mauritzson.

Mauritzson sier at ofrene blir oppringte av personer som fremstår som troverdige, og at de gjerne ringer fra utenlandske numre. Svindlerne forsøker å overbevise om at kryptovaluta er en god investering, før de leder ofrene inn på falske hjemmesider der de kan se hvordan investeringene stiger i verdi.

– Man lures inn i en falsk virkelighet. Ofte merker personen ikke at den har blitt lurt på flere måneder ettersom man tror at man tjener penger. Men når man skal selge og ta ut pengene, så går det ikke, sier hun.

Også i Norge

Det er ikke bare i Sverige svindlere utnytter bitcoins eventyrlige prisvekst til å lure til seg penger.

Onsdag ble det kjent at Sparebank 1 SR-Banks kunder har opplevd lignende svindelforsøk.

– Vi har seks konkrete tilfeller der kunder av oss har meldt at de er svindlet for flere hundre tusen kroner. Av erfaring betyr det at langt flere er utsatt, sa informasjonsdirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Thor Christian Haugland til NRK.

Svindlere ringer fra sveitsiske eller tyske numre og ber norske bankkunder investere i bitcoin.

Kundene får så beskjed om at kryptovalutaen tar av, og at den lille investeringen har steget så mye i verdi at en ny investering er gunstig. Svindlerne ber om tilgang til kundenes nettbank, og tømmer til slutt kontoene for penger.

– Dette er svindlere som kjenner norsk banksystem svært godt. De vet om BankID og straksoverføringer vi har i norske banker, sa Haugland.

Politiet foretrekker bitcoin

Til tross for at politiet nå varsler om en økning i bitcoin-svindel, er ikke dette knyttet til den faktiske kryptovalutaen.

I Norge har politiet gått så langt som å si at man foretrekker at kriminelle tar i bruk bitcoin fremfor kontakter, ettersom bitcoin er lettere å spore.

– Jeg synes ikke bitcoin fortjener et ensidig kriminelt stempel. Personlig vil jeg heller se fysiske kontanter forsvinne enn bitcoin, sa politiadvokat Richard Beck Pedersen til E24 i oktober.

Han har sammen med Kripos nettopp fått dømt to brødre i Oslo tingrett for utbredt salg av narkotika, hvor bitcoin har blitt brukt som betalingsmiddel. Millioner av kroner og flere bitcoin ble inndratt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå