Verdens største bitcoin-utvinner starter opp i Norge

Bitmain, selskapet som bygger verdens mest solgte bitcoin-utvinner, Antminer, har etablert seg i Norge.


<p><b>BITCOIN-MILLIARDÆR</b>: Bitmain, selskapet som ofte omtales som verdens mest verdifulle bitcoin-selskap har etablert seg i Norge. Avbildet er Jihan Wu, som er en av to grunnleggere av selskapet som ifølge Bloomberg er verdt rundt 8,8 milliarder dollar. Gründerne eier 60 prosent av Bitmain. Wu er også styreleder i det norske selskapet.</p>

BITCOIN-MILLIARDÆR: Bitmain, selskapet som ofte omtales som verdens mest verdifulle bitcoin-selskap har etablert seg i Norge. Avbildet er Jihan Wu, som er en av to grunnleggere av selskapet som ifølge Bloomberg er verdt rundt 8,8 milliarder dollar. Gründerne eier 60 prosent av Bitmain. Wu er også styreleder i det norske selskapet.

Norge har blitt en yndling for globale bitcoin- og kryptoselskaper, og for få dager siden etablerte verdens største utvinner av bitcoin, kinesiske Bitmain, seg i landet.

Årsaken er enkel, strømmen er billig.

– Elektrisitet har forandret hele bransjen det siste året, og adgang på den billigste strømmen er den største fordelen når det kommer til utvinning av bitcoin, sier daglig leder for Bitmain Norway, Julie Hvideberg.

Prisen på bitcoin har falt fra toppen på 19.783 dollar i fjor til under 6.000 dollar tirsdag formiddag, noe som gjør at lønnsomheten for å utvinne bitcoin har sunket betraktelig på svært kort tid. 

Da hjelper det at strømmen som driver maskinene som utvinner bitcoin er billig, noe den er i Norge.

Bitmain skal både selge utvinningsmaskinen sin Antminer som er den mest brukte maskinen for utvinning av bitcoin.

Selskapet er også på utkikk etter egne datasentre på Vestlandet, og sier de har fått med seg norske investorer på laget.

Analytikere i Bernstein anslo tidligere i år, at Bitmains markedsandel når det kom til utvinningsmaskiner er på mellom 70 og 80 prosent globalt.

Ustabile kryptopriser er gullgruve for Norge

Det siste året har blant annet GMO Internett, russiske New Mining Company, amerikanske Bitfury, og kanadiske HIVE Blockchain Technologies lagt frem store planer om kryptoutvinning ulike steder i Norge.

Men de fallende kryptoprisene har ført til at utvinnere tjener mindre penger.

I april skrev E24 om en norsk bitcoingruve som måtte skru opp prisene som følge av fallet i markedet, og som deretter skrudde av kundenes maskiner fordi det rett og slett ikke lønnet seg å utvinne den digitale valutaen.

Bitmain driver selv to av verdens største såkalte «bitcoin-pools», det vil si grupper som går sammen om bitcoin-utvinning og deler inntektene.

– Hele kryptoindustrien handler om elektrisitet akkurat nå. Vi forbereder oss på den neste store oppturen, sier Hvideberg og fortsetter:

– Det er årsaken til at vi er i Norge, og vi har tre lokasjoner på vestlandet hvor vi ser for oss å utvinne bitcoin sammen med norske investorer og selskaper.

Utvinningen foregår ved at kraftige maskiner konkurrerer om å løse kompliserte regnestykker og får bitcoin i takk for jobben. Jo flere maskiner som kobles sammen, desto flere bitcoin får man tilbake.

Bitmain sto de siste 24 timene for 23,9 prosent av verdens bitcoin-utvinning, ifølge Blockchain.info.

 <p><b>UTVINNER BITCOIN</b>: Slik ser Bitmains utvinner Antminer ut. Selskapet har laget flere ulike utgaver av maskinen som koster mellom 1.300 og 27.715 kroner.</p>

UTVINNER BITCOIN: Slik ser Bitmains utvinner Antminer ut. Selskapet har laget flere ulike utgaver av maskinen som koster mellom 1.300 og 27.715 kroner.

Daglig leder Hvideberg har de siste syv årene jobbet i Telia og Huawei, og Bitmain er hennes første jobb i kryptoindustrien. Hun sier det er tro på bitcoin-teknologien som overbeviste henne om å ta jobben.

Tjener milliarder

Bitmain uttalte til Bloomberg i juni at de hadde en omsetning på rundt 2,5 milliarder dollar.

I samme intervju forklarte toppsjefen Jihan Wu at de tenker på en børsnotering i nær fremtid.

Hvideberg mener Norge blir et viktig land for selskapet fremover.

– Vi ser for oss at mange av våre kunder kan komme til å flytte utvinnerne sine til Norge i tiden fremover, spesielt hvis prisene på kryptovaluta fortsetter å holde seg ustabile.

I Sverige skal selskapet selge utvinningsmaskiner fra butikker i Stockholm.

– Nå konsentrerer vi oss om å få på plass et norsk salgsteam, og en viktig del av min jobb er å snakke med norske investorer, kommuner og myndigheter om utbygging av datasentre og salg av våre produkter, sier Hvideberg.

Raskt kryptoinntog

En av landets fremste blokkjede-eksperter og leder i konsulentselskapet Blockchangers, Jon Ramvi, synes inntoget av kryptoselskaper i Norge har gått svært rakst.

– Jeg er litt overrasket. Man har jo visst at Norge er attraktivt for slike selskaper, men det har gått forbausende hurtig for disse utvinnerne å etablere seg i landet.

Ramvi stiller for øvrig spørsmål, som så mange andre, med strømforbruket slike selskaper fører med seg.

– Norge er i en unik posisjon ved at det regner grønn strøm i store mengder ned i fjellene våre. Vi kan bruke det til hva vi vil, elbiler eller industri, men så velger vi i økende grad å produsere bitcoin. Det synes jeg personlig ikke noe om

Til tross for at han helhjertet tror på blokkjedeteknologien, er Ramvi spent på ringvirkningene av at selskaper som utvinner bitcoin etablerer seg.

– Håpet er jo at disse store selskapene legger igjen kompetanse og bidrar til miljøet, men ofte kommer gigantene, tjener pengene sine og drar igjen, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå