Nå er Norwegian snart større enn «storebror» SAS

Foreløpige passasjertall viser at Norwegian er i ferd med å ta igjen SAS og bli Skandinavias største flyselskap.


<p><b>SNART STØRST?</b> Bjørn Kjos har ledet Norwegian gjennom en periode med kraftig vekst, men mesteparten skjer utenfor Skandinavia.</p>

SNART STØRST? Bjørn Kjos har ledet Norwegian gjennom en periode med kraftig vekst, men mesteparten skjer utenfor Skandinavia.

Svenska Dagbladet har fått tak i foreløpig passasjertall som viser en total på 28,9 millioner reisende for Norwegian i år, mot 29,2 millioner for SAS.

I 2015 var det rundt tre millioner passasjerer som skilte de to selskapene. Nå ser altså avstanden ut til å være krympet til en tidel.

Allerede i juli i fjor viste månedstallene at Norwegian hadde flere passasjerer enn SAS. Snart kan det være en realitet på årsbasis også.

Den svenske avisen påpeker at selv om Norwegian hadde nesten like mange passasjerer som konkurrenten, så leder SAS klart når man ser på omsetningen.

Etterhvert som Norwegian har ekspandert går også mer og mer av trafikken utenfor Norden. Det blir derfor vanskeligere å sammenligne selskapene, fordi Norwegian etterhvert har så mye trafikk fra basene sine i London og andre baser utenfor Skandinavia, til destinasjoner i USA, Europa eller Asia.

Ifølge Norwegians siste kvartalsrapport fløy nesten halvparten av passasjerene deres på ruter som ikke gikk til, fra eller i Skandinavia.

SAS-overskudd

SAS avsluttet regnskapsåret, som er avvikende og løper fra november til oktober, med et milliardoverskudd.

Selskapet fikk et resultat, etter skatt og medregnet engangseffekter, på 1,3 milliarder svenske kroner.

Omsetningen var på 39,5 milliarder. Til sammenligning hadde Norwegian en omsetning på 22,5 milliarder kroner i 2015.

Fløy 2,27 mill. i november

Tidligere i desember la Norwegian frem ferske tall som viser at passasjerveksten holder seg oppe, flyene fylles bedre, men inntektene per passasjer er under press.

Selskapet fraktet 2,27 millioner passasjerer i november noe som er en økning på 16 prosent fra samme måned i fjor.

Positiv utvikling er det også for fyllingsgraden, eller kabinfaktoren, som steg fra 83,1 til 84 prosent.

Norwegian har dermed færre tomme seter til tross for at kapasiteten utvides kraftig. Den totale kapasitetsveksten var på 29 prosent, men den samlede trafikkveksten var enda litt høyere, på 31 prosent.

Rekordfulle SAS-fly

Marginpresset fortsetter hos SAS, men flyselskapet kan glede seg over rekordfulle fly.

I november viste tallene at selskapet fraktet 2,4 millioner passasjerer, en oppgang på 7,1 prosent fra november i fjor. I snitt klarte SAS å fylle 73,7 prosent av setene på flyene sine, noe som er ny rekord for november.

Belegget var opp 4,4 prosentpoeng fra samme tid i fjor.

Argentina-planer

Norwegian er blant flere utenlandske flyselskaper som ønsker å etablere seg i Argentina. Selskapet vil åpne baser i Buenos Aires og Córdoba, og muligens Mendoza, skriver Reuters.

Norwegian vil ikke opplyse om hvilke ruter de planlegger, men sier at internasjonale flygninger også er en mulighet.

– Sør-Amerika er et veldig spennende marked med lite konkurranse og høye priser, sier Norwegians talsperson Alfons Claver til Reuters.

Norwegian blir Argentinas første lavprisselskap. Ifølge avisen La Nación ser Norwegian for seg at argentinerne vil fly dobbelt så mye om fem til ti år.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå