Lengste oppgang siden 2005

Kina gjør det lettere for bankene å låne ut penger. Det faller i smak hos asiatiske investorer.

GRUNN TIL Å SMILE: Denne Shanghai-investoren liker tydeligvis nyhetene han får inn på øret. Oppturen fortsetter på de asiatiske børsene - hvor røde tall betyr stigende kurser.
GRUNN TIL Å SMILE: Denne Shanghai-investoren liker tydeligvis nyhetene han får inn på øret. Oppturen fortsetter på de asiatiske børsene - hvor røde tall betyr stigende kurser.

Kurser oppdatert klokken 06.20.

I helgen kunngjorde kinesiske myndigheter at de senker kapitalkravene til bankene i landet. Det betyr i praksis at det blir lettere for bedrifter og privatpersoner å ta opp lån.

Beslutningen har bidratt til god stemning i aksjemarkedet, fordi det generelt øker likviditeten.

På morgensiden mandag er Hangseng-indeksen i Hongkong opp 0,7 prosent, Shanghai Composite opp 0,9 prosent, mens Nikkei-indeksen i Tokyo har hevet seg hele 1,1 prosent.

Ni på rad

Nikkei og flere av de andre ledende indeksene har dermed steget ni uker på rad. Ifølge Bloomberg er det den lengste sammenhengende børsoppgangen i Asia siden 2005.

Børsoppgangen henger også sammen med en forventning om at eurosonens finansministere mandag skal godkjenne den neste låneutbetalingen til kriserammede Hellas.

I Japan har også fallende yen-kurs bidratt til børsoppgang. Japanske bedrifter flest er svært avhengig av eksport, og en svakere yen gjør varene deres mer konkurransedyktige på det internasjonale markedet.

Oljen setter rekorder

I helgen gjorde iranske myndigheter det klart at landet stopper eksport av olje til britiske og franske selskaper.

Beslutningen er et svar på vestlige lands sanksjoner mot Iran.

Nyheten har ikke uventet sendt oljeprisen oppover. Prisen på Brent-/nordsjøolje har i morgentimene fredag steget til 121 dollar fatet, og det er det høyeste registrert på over ni måneder.

E24 Børs: Følg prisen på olje og andre råvarer her

På forsiden nå