Sjefstrateg: – Gode odds for at bunnen er nådd

Oslo Børs ledet an i europeisk børsopptur. Samtlige tungvektere endte handelen med positivt fortegn. 


<p><b>OPPTUR:</b> Oslo Børs inviterte inn til lystig kjøpestemmning tirsdag, Hovedindeksen avsluttet handledagen opp 2,88 prosent.</p>

OPPTUR: Oslo Børs inviterte inn til lystig kjøpestemmning tirsdag, Hovedindeksen avsluttet handledagen opp 2,88 prosent.

Etter flere dager med fall og et relativt grått nyår for markedet ble tirsdagen en god dag for Oslo Børs. Hovedindeksen, som så vidt bikket tre prosent i løpet av dagen, endte til slutt opp 2,88 prosent til 543,68 poeng.

– Det er gode odds for at bunnen nå er nådd, vi er i alle fall temmelig nær. Jeg tror i grunn bunnen ble passert i går, sier Peter Hermanrud til E24, sjefstrateg i meglerhuset Swedbank.

Samtlige av Børsens tungvektere endte opp tirsdag. Statoil steg med sterke 2,93 prosent, DNB steg med 2,67 prosent, Telenor med 3,22 prosent, Norsk Hydro med 2,61 prosent og Yara med 2,44 prosent. 

Det er i hovedsak oljeprisen og BNP-tall fra Kina som har trukket Børsen opp. Prisen på nordsjøolje bikket 30 dollar fatet i 11-tiden.

Følg utviklingen i E24s aksjelive!

Les børskommentaren fra tirsdag morgen: – Kan være begynnelsen på slutten på den vanskelige perioden

Også i Europa var det god stemning. Rett over 17.30 var status følgende:

  • Dax-indeksen i Frankfurt opp 1,5 prosent
  • FTSE100-indeksen i London er opp 1,4 prosent.
  • CAC40 i Paris er opp 1,7 prosent.
 <p><b>OPP:</b> Sjefstrateg Peter Hermanrud mener at aksjemarkedene i 2016 har falt rekordmye på lite dårlige nyheter, og han tror Oslo Børs nå har nådd bunnen.</p>

OPP: Sjefstrateg Peter Hermanrud mener at aksjemarkedene i 2016 har falt rekordmye på lite dårlige nyheter, og han tror Oslo Børs nå har nådd bunnen.

– Vi har bekymret oss lenge nok nå. Det er ikke så mange dårlige nyheter i markedene nå, sier Hermanrud til E24.

Store svingninger i 2016

– Vi er fortsatt inne i en vanskelig fase, men jeg tror når vi snur oss tilbake om en måneds tid, så er nivåene vi ser nå en midlertidig bunn, sier Thomas Breivik til E24, DNB Markets’ meglersjef.

Han peker på at det verste trolig ligger bak Oslo Børs nå, og viser til oljeprisutviklingen.

– Men 2016 vil bli preget av store svingninger på Børsen, avslutter Breivik.

 <p><b>BEDRE UTSIKTER:</b> Thomas Breivik tror det er bedre tider i vente på Oslo Børs, men advarer mot et turbulent aksje-år.<br/></p>

BEDRE UTSIKTER: Thomas Breivik tror det er bedre tider i vente på Oslo Børs, men advarer mot et turbulent aksje-år.

Ingen hard landing - foreløpig

De ferske BNP-tallene som tikket inn fra Kina natt til tirsdag viser at den kinesiske økonomien vokste med 6,8 prosent i fjerde kvartal 2015. Investorer verden over pustet lettet ut, veksttallene var i tråd med forventningene.

 <p><b>GODE TALL:</b> Seniorstrateg Christian Lie avlyser den harde landingen i kinesisk økonomi enn så lenge.<br/></p>

GODE TALL: Seniorstrateg Christian Lie avlyser den harde landingen i kinesisk økonomi enn så lenge.

Christian Lie uttalte til E24 tirsdag at Kina-frykt har vært en svært viktig driver bak de kraftige fallene i de internasjonale aksjemarkedene i 2016. 

Med de nye veksttallene tirsdag som havnet rett under myndighetenes mål, tyder det nå på at det ikke er snakk om en hard landing i det som er verdens nest største økonomi. Foreløpig.

Han er seniorstrateg i Danske Bank Wealth Management.

Ifølge Lie er de kinesiske myndighetenes verste skrekk sosial uro og fragmentering. Han tror dermed at myndighetene vil etterstrebe å holde vekstraten på et nivå der sysselsettingen kan opprettholdes.

Kraftig oljeprisløft

Mye av den oppturen på Oslo Børs tirsdag kan tilskrives et løft i oljeprisen. Nå noteres et fat med nordsjøolje til 29,6 amerikanske dollar, opp 3,2 prosent for dagen.

DNB Markets skrev i morgenrapporten tirsdag, ført i pennen av seniorøkonom Knut A. Magnussen:

– I oljemarkedet ser det ut til å være noe lettelse over at nøkkeltallene fra Kina ikke var enda svakere. Fokus vil nå etter hvert dreie tilbake i retning av de amerikanske lagertallene, som denne uken legges frem torsdag ettermiddag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå