Panikken tok børsen

Mandag 6. oktober er den tredje verste børsdagen i Oslo Børs' historie.

- Det er et trist marked, folk er usikre, og det er tilsynelatende en negativ spiral. Porteføljer likvideres. Det er umulig å si hvor bunnen er, sier analysesjef Håvard Nesheim i Handelsbanken Markets etter det som endte som den tredje verste børsdagen noensinne på Oslo Børs..

24. oktober 1929 ble begrepet Black Monday brukt sist, da under den store krakket i 1929 i USA. I Norge har vi Black Tuesday, som ble brukt tirsdag 20. oktober 1987 da Oslo Børs falt 19,11 prosent.

Mandag 6. oktober kunne fort ha blitt Norges svar på Black Monday, etter at hovedindeksen på det verste var ned 12,49 prosent klokken 16.44. Heldigvis for de fleste hentet børsen seg litt inn igjen, og man endte til slutt ned 9,71 prosent til 277,14 poeng.

En helsvart mandag, men heldigvis ikke Black Monday.

DIN MENING: Har aksjemarkedet nådd bunnen? Diskuter på E24s nye forum(OBS! Under utvikling)

Dagen kan likevel bli stående som den dagen finansboblen virkelig sprakk, eller man kan håpe på at det var den siste luften som gikk ut av ballongen før man igjen kan få en opptur på børsen.

Se hvordan det gikk med dine aksjer på E24 Børs!

Ikke overraskende

Flere finanseksperter har i løpet av dagen ristet på hodet over det brutale fallet, men det verste er at de ikke har vært særlig overrasket over fallet.

- Det går utrolig mye opp og ned på børsen nå. Man har fått stålsatt seg i løpet av september, og ingen er vel overrasket over et slikt fall i dag, sa aksjestrateg Eirik William Jørs i Aktiv Finansrådgivning til E24 i det fallet var på nærmere 9 prosent.

Flere ganger den siste måneden har børsen svingt voldsomt opp og ned i løpet av dagen, og flere børsdager har plassert seg på toppen av de beste og verste dagene på Oslo Børs.

Nær bunnen

Det kraftige fallet fører derimot en god ting med seg, man kommer nærmere bunnen. Men hvor bunnen ender er ekspertene uenige om.

- Basert på teknisk analyse er vi nå nær en langsiktig bunn, sier analysesjef Thomas Nygård i Christiania Securities til E24.

Andre er derimot mer negativ og ser ingen ende på det som skjer på Oslo Børs for tiden.

- At det faller over ti prosent i Oslo er egentlig uinteressant, det er New York vi må følge med på nå. Og der går det jo også rakt ned i dag. Jeg tror det skal fortsatt skal kraftig ned før det bunner ut, tilliten i økonomien er knapt eksisterende, sier kjendisinvestor Jan Eiler Fleischer til E24.

I USA faller Wall Street kraftig, og for første gang siden oktober 2004 var Dow Jones-indeksen under 10.000 poeng.

Dagens vinner og taper

Vinneren på Oslo Børs mandag er de som satt på gjerdet og hadde pengene sine i banken.

Taperne er derimot de som trodde den amerikanske redningspakken var løsningen og satte inn sine penger på de trygge og solide selskapene på børsen før helgen.

De to mest omsatte aksjene mandag, Yara

OSE
YAR
og StatoilHydro
OSE
STL
gjorde sitt for å senke børsen.

Den normalt så trygge StatoilHydro-aksjen falt tilbake hele 6,8 prosent til 125,8 kroner, noe som er sjelden kost for oljegiganten. Enda verre går det med gjødselselskapet Yara som falt tilbake 10,4 prosent til 157,5 kroner.

Til E24-forsiden

På forsiden nå