– Smarttelefon-markedet kan være glasuren på kaken

Horten-selskapet Polight vil på børs og hente mellom 100 til 200 millioner kroner i prosessen. Selskapet håper linseteknologien deres kan løfte mobilkameraene til et nytt nivå, men tror strekkodelesere kan bli et vel så viktig marked.


<p>Illustrasjonsbilde av Oslo Børs.</p>

Illustrasjonsbilde av Oslo Børs.

– Smarttelefonmarkedet er et tøft marked, men med veldig store muligheter. På kort og mellomlang sikt er det et viktig mulig volummarked for oss. Samtidig så ser vi at strekkodemarkedet, som er et industrielt og langsiktig marked, kan bli et mer forutsigbart fundament, slik at smarttelefonmarkedet kan være «glasuren på kaken» for oss, sier Øyvind Isaksen, administrerende direktør i Polight.

Selskapet annonserte onsdag morgen at det planlegger en børsnotering på Oslo Børs eller Oslo Axess, og at de vil hente inn ny kapital. Ifølge selskapet skal ingen av dagens aksjonærer selge seg ned.

Polights har, basert på teknologi fra Sintef, utviklet en fotolinse som kan brukes i blant annet smarttelefoner eller andre enheter med en kameramodul. Kort fortalt imiterer selskapets «TLens»-teknologi det menneskelige øyet for å klare å autofokusere bedre og raskere enn dagens linseteknologi. Strømforbruket er også lavt, i tillegg til at linsen ikke påvirkes av elektromagnetisk interferens.

Les også: (+) Den norske bankboomen: Så enkelt er det å starte bank

Polight skriver at teknologien deres nå er utviklet og klar for å bli designet inn som en del av kommersielle kameramoduler. Selskapet har tre konseptstudier pågående innenfor smarttelefonmarkedet, det ene med en ikke-navngitt smarttelefonprodusent som tester løsningen for kameraet på forsiden av telefonen. De to andre studiene er med utstyrsleverandører til bransjen.

I tillegg til smarttelefoner og strekkodelesere tror Polight at smartbriller kan bli et viktig fremtidig markedet.

– Man tester nå ut teknologi til neste generasjon smartbriller, forteller Polight-sjefen om hva som skjer i bransjen, og peker på at deres linse kan bli en viktig brikke for å kunne gi såkalt AR-funksjonalitet i brillene (Augmented Reality).

Dr. Øyvind Isaksen, administrerende direktør i Polight
Dr. Øyvind Isaksen, administrerende direktør i Polight

Vil hente minst 100 millioner

Selskapet ble stiftet i 2005 og har på grunn av at selskapet er i en utviklingsfase, kun mindre inntekter. I 2017 hadde selskapet inntekter på 613.000 og et driftsresultat på −52,1 millioner kroner, ifølge Brønnøysundregistrene. Selskapet hadde ved utgangen av året 93,6 millioner kroner på bok.

– Hvor mye kapital vil dere hente?

– Det vi har lagt i planene er et sted mellom 100 og 200 millioner kroner, sier Isaksen.

Ifølge Polight-sjefen kan en børsnotering skje i løpet av høsten, men den endelige beslutningen skal ikke være tatt ennå.

Børsnoteringen skal etter planen skje gjennom et offentlig tegningstilbud i Norge og Sverige, samt en rettet emisjon til institusjonelle investorer internasjonalt.

Pengene skal brukes til å finansiere selskapets aktivitet videre, teknologiutvikling og den planlagte opptrappingen på veien mot salgsstart.

Vil ikke dele den hemmelige oppskriften

Polight skriver at teknologien deres nå er utviklet og klar for å bli designet inn som en del av kommersielle kameramoduler.

Selskapet har tre konseptstudier pågående innenfor smarttelefonmarkedet, det ene med en ikke-navngitt smarttelefonprodusent som tester løsningen for kameraet på forsiden av telefonen. De to andre studiene er med utstyrsleverandører til bransjen.

– Vi har veldig fokus på det asiatiske markedet, sier Isaksen.

– Deler av pengene dere vil hente skal brukes til videre utvikling. Hva er det som gjenstår?

– Plattformen vår er jo etablert, både når det gjelder teknologien og produkt. I tillegg har vi jobbet lenge og tungt med å få på plass produksjon og leverandørkjeden. Hovedfokuset blir å støtte «proof-of-concept»-prosessene, som er krevende prosesser som involverer hele selskapet, sier Isaksen, og fortsetter:

– Det er også sånn at man vil måtte gjøre en tilpasning av produktet i større eller mindre grad når man skal integrere det, sier Isaksen om integreringen av linseteknologien i både smarttelefoner og strekkodelesere.

Polight produserer selv linsen i modulen sin, men lar en underleverandør utenfor Milano produsere «øyemuskelen» som ligger rundt linsen. Deretter settes modulen sammen på en fabrikk i Taipei i Taiwan.

– Løsningen vår består av en polymer i linsen som vi selv produserer, for den er basert på en oppskrift vi ikke har så lyst til å dele med andre, sier Isaksen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå