Netfonds tror Oslo Børs faller 4,5 prosent

Storbritannias nei til EU vil føre til et fall på børsene over hele verden, tror sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea. Netfonds tror Oslo Børs faller 4,5 prosent.


<p>Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Nordea Markets.</p>

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Nordea Markets.

Det britiske pundet har reagert på brexit-resultatet med å falle til sitt laveste nivå på over 30 år. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier til NRK at dette vil føre til at børsene kommer til å falle kraftig.

– Spesielt i Storbritannia. Der regner jeg med et fall på mellom åtte og ti prosent. Pundet har svekket seg på det meste med ti prosent, noe som viser en veldig mistillit til Storbritannia, sier Bruce.

Han mener man også vil se et fall på børsene i resten av verden, og sier at man allerede har sett fall i Asia.

– Framtidsprisene på amerikanske børser ligger ned tre, fire prosent, så dette skaper stor usikkerhet og negative bølger i finansmarkedet.

Ifølge Marketwatch tilsier futureshandelen at børsene i Frankfurt og Paris åpner ned med henholdsvis 10 og 11 prosent.

Tror på stort Oslo-fall

Også på Oslo Børs vil det ventelig bli store utslag.

– Jeg tror vi åpner ned rundt 4,5 prosent, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds til E24.

Han understreker at anslaget anslaget er langt mer usikkert enn normalt.

– Det endrer seg jo fra minutt til minutt. Det er klart at hvis punder faller over 10 prosent mot de fleste valutaer så kan jo ting blik trukket enda lenger ut, sier han.

Men Berntsen tror markedene kommer til å hente seg inn igjen etter Brexit-overraskelsen.

– På tross av den uroen vi nå skal gjennom så holder vi fast på at vi tror Hovedindeksen når all time hight i løpet av 2016, sier Berntsen.

Han påpeker blant annet at oljeprisfallet etter at det ble klart at britene går mot Brexit er relativt begrenset og at kronesvekkelsen som har oppstått i morgentimene i utgangspunktet er positivt for norsk økonomi.

«Orden er erstattet av kaos»

I DNB Markets morgenrapport oppsummerer sjeføkonom Øystein Dørum situasjonen i markedene på en tydelig måte.

«I korte trekk: Orden er erstattet av kaos», skriver Dørum.

«De europeiske børsene åpner straks, USA først i ettermiddag. Om dette gir større eller mindre markedsutslag enn til nå, er uvisst. Så langt kan vi kvittere ut at pundet har falt 11 prosent, til det laveste nivået siden 1985. EURUSD er ned fire cent, til 1,10. EURNOK har løftet seg fra 9,30 til 9,54. Oljeprisen har falt fem prosent. Det samme har future-prisen på S&P500. Den tiårige amerikanske statsrenten har falt 30 bp til 1,45 prosent, tett på det historiske bunnivået fra 2012», skriver han.

Bruce sier det er vanskelig å si hva det vil bety for norsk økonomi dersom Storbritannia forlater EU, siden man ikke vet hva som skjer med Storbritannia etter dette.

– Men jeg tror at dersom dette blir en ren brexit-sak, at Storbritannia forhandler seg fram til en ny avtale med EU og at det blir med det – så tror jeg ikke konsekvensene vil være så store for Norge. Men hvis dette starter Nei til EU-bevegelser i andre land, så kan det få stor negative konsekvens for Norge, sier Bruce.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå