Danske Banks grufulle år

På ett år har hvitvaskingsskandalen og et surt aksjemarked barbert bort 105 milliarder av Danske Banks markedsverdi.


<p><b>TØFT ÅR:</b> 2018 har vært et svært vanskelig år for den danske storbanken.</p>

TØFT ÅR: 2018 har vært et svært vanskelig år for den danske storbanken.

Selv om analytikerne fremdeles er uenige om Danske Bank-aksjen er en kjøps- eller salgskandidat, har markedet straffet aksjen gjennom hele 2018.

Etter nok en nedjustering falt Danske-aksjen 3,68 prosent fra start fredag til laveste nivå siden februar 2014, skriver Berlingske. Innen børsslutt hadde riktignok aksjen steget noe igjen, til et fall på 0,77 prosent for dagen.

Dermed er dagens totale markedsverdi på 114 milliarder danske kroner, godt ned fra nøyaktig ett år siden da markedsverdien var på 219 milliarder kroner.

Banken har blant annet blitt rystet av hvitvaskingsskandalen som viste at bankens estiske filial har tillatt transaksjoner av flere hundre milliarder dollar fra det som kan være kriminell aktivitet i Russland.

Og problemene ser ut til å stå i kø for banken som er ned 47 prosent på København-børsen så langt i år.

– Jeg tror vi skal regne med at de vanskelige forholdene fortsetter inn i de kommende kvartaler, sier Jyske Banks analytiker Simon Hagbart Madsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Eksponert mot obligasjonsmarkedet

Myndigheter i flere land etterforsker nå hvitvaskingsanklagene mot flere nordiske banker, og det er ventet store bøter, potensielt i milliardklassen.

Samtidig noterer flere analytikere denne uken at bankens underliggende drift går bra, skriver Ekstra Bladet.

Samtidig mener analytikeren i Jyske Bank at noe må skje med obligasjonsmarkedet for at den kriserammede banken virkelig skal se inntjeningen øke.

– Danske Bank er jo veldig eksponert mot aktiviteten i obligasjonsmarkedet, og vi blir nødt til å se litt høyere aktivitet før vi begynner å få et skifte inntektene fra dagens lave nivå, sier Madsen til Ritzau, som siteres av en rekke danske medier.

Påvirket resultatet i Norge

Da Danske Bank i Norge leverte resultatet for de første ni månedene av 2018, uttalte Norges-sjef, Trond F. Mellingsæter, at banken har brukt mer tid på å forklare Estland-saken til eksisterende kunder enn på å hente nye.

– Det er klart at det har påvirket banken. Det er en stor sak, og en sak vi så klart skulle vært foruten. Selv om den er i et land langt borte og fra en tid langt tilbake, så har den påvirket tredje kvartal i den forstand at det har vært mer internt fokus enn vi normalt har i Danske Bank, forteller Mellingsæter.

Han opplyser at veksten i den norske grenen har blitt lavere fordi banken har prioritert å forklare skandalen for sine nåværende kunder.

Overordnet leverte Danske Bank sitt laveste overskudd på tre år som følge av hvitvaskingssaken i Estland.

 <p><b>GIKK AV</b>: Den norske toppsjefen i Danske Bank Thomas F. Borgen gikk av i september etter anklager om at Borgen ble advart om Estland-skandalen uten å handle på informasjonen.</p>

GIKK AV: Den norske toppsjefen i Danske Bank Thomas F. Borgen gikk av i september etter anklager om at Borgen ble advart om Estland-skandalen uten å handle på informasjonen.

Overskuddet endte i tredje kvartal på 2,5 milliarder danske kroner. Det er et fall på nesten 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og det laveste overskuddet på nesten tre år.

Gigantiske summer

I 2013 alene sendte russere 250 milliarder kroner gjennom Danske Bank i Estland, ifølge Financial Times. Det er enorme summer for en så liten filial.

Også Nordea har blitt knyttet til russisk hvitvasking, ifølge investor og hedgefond-sjefen Bill Browder, som jobber aktivt for å avsløre hvordan russiske kriminelle kanaliserer pengestrømmene sine.

I løpet av høsten kom det meldinger som gjorde det spesielt vanskelig for den norske toppsjefen i Danske Bank, Thomas Borgen, å sitte i stillingen.

Deriblant meldte Financial Times at Borgen skal ha ignorert advarsler om hvitvasking i Estland, ifølge et internt møtereferat.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå