FT: Danske Bank-sjef ignorerte advarsler om Estland

Ledelsen i banken skal ha kjent til problemene i filialen i Estland, men likevel ikke stanset forretningen.


<p><b>ETTERFORSKES:</b> Anklager om hvitvasking av milliardbeløp har ført til etterforskning av Danske Bank.</p>

ETTERFORSKES: Anklager om hvitvasking av milliardbeløp har ført til etterforskning av Danske Bank.

Administrerende direktør Thomas Borgen lyttet ikke til advarsler fra sine kolleger i konsernledelsen og samarbeidspartneren JP Morgan, og lot være å nedskalere driften i den nå skandaleombruste filialen i Estland.

Det skriver Financial Times. De viser til et møtereferat fra oktober 2013, hvor Borgen ble fortalt at aktivitetsnivået fra andre land til Danske Bank i Estland var større enn hos rivalene. Borgen ble rådet til at banken «hadde behov for gjennomgang og potensielt reduseres», ifølge møteprotokollen.

Under møtet skal Borgen ha «understreket behovet for en middelvei, og ønsket å diskutere dette videre utenfor forumet», ifølge møtereferatet.

En kilde med kjennskap til saken sier til FT at dokumentet er et avgjørende bevis på at ledelsen i Danske Bank visste om problemene og at en beslutning ble tatt om likevel ikke å stanse forretningen.

Granskes

I 2013 alene sendte russere 250 milliarder kroner gjennom Danske Bank i Estland, ifølge Financial Times. Det er enorme summer for en så liten filial.

Nylig bestemte danske SØIK, som tilsvarer Økokrim i Norge, å etterforske Danske Bank etter anklager om hvitvasking av milliardbeløp i bankens estiske filial.

Også estisk påtalemyndighet gransker banken.

Enorme summer i mistenkelige transaksjoner

Saken ble avslørt av Berlingske i fjor. I februar i år ble banken anklaget for blant annet å ha hjulpet personer knyttet til Russlands president Vladimir Putin og etterretningstjenesten FSB med å hvitvaske penger.

Etter at Berlingske avslørte at saken er større enn tidligere antatt i juni, skal det samlet skal det være snakk om mer enn 53 milliarder danske kroner som har byttet hender i mistenkelige transaksjoner.

Danske Bank-sjefen har tidligere offentlig beklaget at banken ikke handlet tidligere for å stanse hvitvaskingen.

Han sa i juni at styret hadde diskutert hvorvidt det var best om han gikk av, men at de konkluderte med at hans erfaring var nødvendig for å lede banken.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå