Etterforsker Danske Bank for hvitvasking

Dansk påtalemyndighet har bestemt seg for å granske Danske Bank etter mistanke om hvitvasking av et større milliardbeløp hos bankens filial i Estland.


<p><b>GRANSKER BANKEN:</b> Dansk påtalemyndighet gransker nå Danske Bank for mulig hvitvasking av et stort milliardbeløp ved bankens estiske filial. Dette er bankens konsernsjef Thomas F. Borgen.</p>

GRANSKER BANKEN: Dansk påtalemyndighet gransker nå Danske Bank for mulig hvitvasking av et stort milliardbeløp ved bankens estiske filial. Dette er bankens konsernsjef Thomas F. Borgen.

Danske SØIK, som tilsvarer Økokrim i Norge, har besluttet å innlede etterforskning av Danske Bank etter anklager om hvitvasking av milliardbeløp i bankens estiske filial.

Det kommer frem i en pressemelding fra SØIK mandag. SØIK er kortformen for statsadvokaten for særlig økonomisk og internasjonal kriminalitet.

Saken ble avslørt av Berlingske i fjor. I februar i år ble banken anklaget for blant annet å ha hjulpet personer knyttet til Russlands president Vladimir Putin og etterretningstjenesten FSB med å hvitvaske penger.

Etter at Berlingske avslørte at saken er større enn tidligere antatt i juni, skal det samlet skal det være snakk om mer enn 53 milliarder danske kroner som har byttet hender i mistenkelige transaksjoner.

– Vi har grunnet sakens meget alvorlige karakter og omfang fulgt saken tett gjennom lengre tid, sier statsadvokat Morten Niels Jakobsen i SØIK i en melding.

– Nå har vi kommet så langt a tjeg kan bekrefte at vi i SØIK har åpnet en etterforskning med henblikk på å undersøke om vi i Danmark kan reise straffesak mot Danske Bank for overtredelse av hvitvaskingsloven, sier han.

Forrige uke besluttet estisk påtalemyndighet å innlede enn strafferettslig etterforskning av banken.

Har beklaget

Danske Bank-sjef Thomas Borgen har offentlig beklaget at banken ikke handlet tidligere for å stanse hvitvaskingen.

Han sa i juni at styret hadde diskutert hvorvidt det var best om han gikk av, men at de konkluderte med at Borgens erfaring var nødvendig for å lede banken.

Ifølge SØIK har saken lenge vært meget høyt prioritert internt i embetet.

– Vi i SØIK er meget opptatt av at hver sten snus i denne saken. Det er for tidlig å si om vi ender med å reise straffesak, og til slutt er skyldspørsmålet opp til domstolene, sier Jakobsen.

– Jeg kan likevel helt generelt si at hvitvaskingskriminalitet har store skadevirkninger for samfunnet vårt, og loven har sterke sanksjonsmuligheter hvis finansielle virksomheter ikke gjør nok for å hindre at svarte penger blir hvitvasket, sier han.

Les mer: Hvitvaskede milliarder fosset gjennom nordiske banker

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå