Pensjonsfond saksøker Thomas Borgen og tre andre Danske Bank-topper

Thomas Borgen ledet Danske Bank gjennom hvitvaskingsskandalen som til slutt gjorde at han trakk seg fra stillingen. Nå går en aksjonærgruppe til rettslige skritt.


<p><b>GIKK AV:</b> Nordmannen Thomas Borgen gikk av som sjef for Danske Bank i høst etter at selskapet la frem sin granskning av potensiell hvitvasking ved bankens filial i Estland.</p>

GIKK AV: Nordmannen Thomas Borgen gikk av som sjef for Danske Bank i høst etter at selskapet la frem sin granskning av potensiell hvitvasking ved bankens filial i Estland.

Danske Bank og fire eks-toppsjefer saksøkes i USA for påstått investorbedrag, hvor banken anklages for å ha gitt misvisende informasjon egnet til å underspille følgene av hvitvaskingsskandalen, skriver Reuters.

Etter at skandalen sprakk har storbankens markedsverdi blitt skrelt med over 2,5 milliarder dollar.

Søksmålet anklager både selve banken, den norske eks-konsernsjefen Thomas Borgen, og tre andre tidligere banktopper.

Søksmålet er levert til en distriktsrett på Manhattan av en av aksjonærene i Danske Bank, et amerikansk pensjonsfond – som ber om at søksmålet utvides til et massesøksmål.

Gikk av i høst

Borgen gikk av i september, etter at Danske Bank offentliggjorde en intern gransking som avdekket mistenkelige transaksjoner for 200 milliarder euro gjennom den nå infamøse Estland-filialen.

– Det er klart at Danske Bank har mislyktes i å leve opp til ansvaret sitt i tilfellet med mulig hvitvasking i Estland. Jeg beklager dette dypt, sa Borgen i en melding etter at han hadde gitt styret beskjed om sin avgang.

Danske Bank vil ikke kommentere saken overfor E24 ettersom banken selv ikke har mottatt noe formelt søksmål.

I november gikk også styreleder Ole Andersen av etter kraftig press fra storaksjonær A.P. Møller Holding.

Ny informasjon

Men saken er ikke over for Danske Bank.

Hvitvaskingsjegeren Bill Browder, som tidligere har politianmeldt Danske Bank i Danmark og Estland etter at hvitvaskingsskandalen sprakk, vil offentliggjøre ny informasjon om saken om kort tid, ifølge Bloomberg.

– Vi har noe informasjon om Danske Bank som vi vil presentere for myndighetene, og som vi mener er i offentlighetens interesser, skriver Browder i en epost til nyhetsbyrået.

Ifølge Børsen.dk skal den nye informasjonen etter planen offentliggjøres på et pressemøte på Christiansborg torsdag, men det er inntil videre ikke gitt noe klokkeslett. 

Banken har ikke ønsket å kommentere potensiell ny informasjon fra Browder.

Påvirket det norske resultatet

Da Danske Bank i Norge leverte resultatet for de første ni månedene av 2018, uttalte Norges-sjef, Trond F. Mellingsæter, at banken har brukt mer tid på å forklare Estland-saken til eksisterende kunder enn på å hente nye.

– Det er klart at det har påvirket banken. Det er en stor sak, og en sak vi så klart skulle vært foruten. Selv om den er i et land langt borte og fra en tid langt tilbake, så har den påvirket tredje kvartal i den forstand at det har vært mer internt fokus enn vi normalt har i Danske Bank, forteller Mellingsæter.

Han opplyser at veksten i den norske grenen har blitt lavere fordi banken har prioritert å forklare skandalen for sine nåværende kunder.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå