- Det vil bli smertefullt for bankene

Nordeas toppsjef spår at det blir tøft for bankene å oppfylle nye kapitalkrav.

VARSLER TUNGE KRAV: Konsernsjef Christian Clausen i Nordea mener flere banker kan bukke under som følge av harde kapitalkrav.
VARSLER TUNGE KRAV: Konsernsjef Christian Clausen i Nordea mener flere banker kan bukke under som følge av harde kapitalkrav.

Konsernsjef i Nordea, Christian Clausen, talte i dag på Finansnæringens Dag i Oslo tirsdag. Der fikk over 700 ledere fra finansnæring og forvaltning høre sterke ord.

- I Europa har vi nå de største utfordringene for vårt finansielle system som vi har hatt i hele vår historie, sa Clausen.

Clausen beskrev tiltakene som er underveis for å sørge for at europeiske banker blir solide nok til å unngå en ny gjeldskrise.

Mangler tusener av milliarder

- Vi ser en voldsom økning av kapitalkravene. Før krisen hadde bankene i realiteten 4 prosent kjernekapital. Nå har de 7-8 prosent, men de neste årene skal vi opp til mellom 13 og 20 prosent. Da mangler bankene flere tusen milliarder euro, sa Clausen.

Disse milliardene fordeler seg på rene kontanter bankene må ha som buffer på konto, men også innlånte penger med kort løpetid som må erstattes av lån med lenger løpetid.

- Rene kostnader for å tilfredsstille de nye kravene er beregnet til 100-115 millarder euro, eller 755-870 milliarder kroner, i året. Dette er langt mer enn samlet overskudd for alle europeiske banker i 2011, påpekte Clausen.

- Dette kommer til å bli revolusjonerende og smertefullt for bankene. De bankene som ikke vil greie å levere en kraftig effektivisering av bankdriften vil simpelthen forsvinne.

Clausen viste videre til en undersøkelse som antyder at omveltningene i banksektoren vil koste 7,5 millioner europeiske jobber frem mot 2015.

- Her i Norden har vi også historiske utfordringer. Før kunne vi endre én ting om gangen. Nå er alle ballene i luften samtidig, vi må endre absolutt alt på én gang.

Advarer mot overregulering

Likevel mener Clausen at endringene er nødvendige for å gi bankene muskler til å motstå fremtidige kriser uten å bli reddet av skattebetalerne. Samtidig nyanserte han bildet av at bankene har levd godt mens de ble reddet av statene:

- Det er for øvrig en myte at bankene ble reddet av det offentlige uten å ta tap selv. Indekser viser at bankene i Europa har mistet 70 prosent av sin verdi under krisen. Her har bankene selv tapt penger, ikke bare statene, understreket Clausen.

Han henstilte politikere og reguleringsmyndigheter om å jobbe hardt for at de nye reglene skal bli så like og effektive som mulig, og ikke regulere mer enn nødvendig.

- Siden det er bankene som må ta kostnadene med de nye kapitalkravene, er vi i næringen mye mer bekymret for å få gode regelverk enn politikerne. Ingen ønsker at vi skal drepe den europeiske finanssektoren med overregulering.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå