Utslag av handelskrig og brexitkaos

Etter en kaotisk juli med brexit-utskiftninger og en stadig eskalerende handelskrig, skal vi denne uken blant annet få se hvordan det har slått ut i handelsbalanser og inflasjon for måneden.


<p><b>RINGVIRKNINGER:</b> Denne uken får vi se hvordan den eskalerte handelskrigen har påvirket verdens handel og vekst.</p>

RINGVIRKNINGER: Denne uken får vi se hvordan den eskalerte handelskrigen har påvirket verdens handel og vekst.

I tillegg til inflasjonstall og handelsbalanser for juli, både her hjemme og internasjonalt, byr uke 32 på flytrafikktall og noen resultatrapporter, der blant annet flere av bankene i Sparebank 1-gruppen skal gjøre opp status etter årets seks første måneder.

Vi får også se hvordan heten og mangelen på vann i magasinene påvirket omsetningen av strøm.

Les også: Eksperter om strømkrisen: – I verste fall må tungindustrien stanse produksjonen

Politikkens utslag i internasjonal økonomi

Mandag legger Russland frem sine inflasjonstall for juni. Bortsett fra et møte mellom Trump og Putin der Trump påsto at Russland ikke hadde blandet seg i valget, for så å trekke det tilbake, har Russland sluppet unna det skarpeste søkelyset. Etter et år med minkende inflasjon, som i juni var 2,3 prosent, ventes det at vinden skal snu, og inflasjonen skal være på 3,2 prosent i løpet av dette kvartalet. Det melder tradingeconomics.com.

Tirsdag får vi handelsbalansen til blant annet Tyskland og Frankrike. Tyskland er vår viktigste handelspartner utenom Storbritannia. Om utskiftningene i den britiske regjeringen har hatt noe å si for handelsbalansen i landene gjenstår å se.

Landet som det har vært mest i fokus i Trumps handelskrig er Kina. Hittil har USA innført 25 prosent toll på kinesiske varer verdt 34 milliarder dollar, og kineserne har svart med samme mynt. På onsdag får vi se hvordan det har påvirket den kinesiske handelsbalansen, som fra før har et kolossalt overskudd.

Torsdag er det USA som skal ut i ilden. Da legges produsentprisindeksen (PPI) frem. Indeksen beregnes på grunnlag av produsentenes innkjøpspriser, og anses derfor som en indikator på utviklingen til den mer velkjente konsumprisindeksen. Ettersom USA importerer mye fra Kina knyttes det spenning til hvordan dette påvirker indeksen.

På fredag presenterer USA sine inflasjonstall. Analytikerne venter at disse forblir på dagens 3,2 prosent.

Makrotall på hjemmebane

På tirsdag publiserer Statistisk sentralbyrå omsetningstall for olje og gass, og kraftforsyning, for juli. E24 har tidligere skrevet om hvordan tørken har ført til at vi har strømpriser tilnærmet tysk nivå, og dette kan ha utslag på forbruket og omsetningen.

Fredag kommer både den norske produsentprisindeksen og konsumprisindeksen for juli. Seniorøkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov advarte i våres om at sommermånedene er vanskelig å spå og at det kan komme overraskelser.

Trafikktall fra flyselskapene

Både Norwegian og SAS leverer trafikktall for juni denne uken.

SAS hadde rekordhøy trafikk i juni da flyselskapet fraktet 2,7 millioner passasjerer. SAS har imidlertid hatt bemanningsproblemer i sommermånedene, og 100.000 passasjerer har blitt rammet av forsinkelser og kanselleringer.

Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen sier til ABC Nyheter at selskapet hadde 45.000 flyginger fra 1. juni til 15. juli i år. Han sier avlysningene som rammer reisende på flyplassene utgjør “noen små promille” av det totale antall fly.

Mediegiganter forventer vekst

 <p><b>VEKST:</b> Det er forventet at Disney at Disneys omsetning har økt med 8,8 prosent.</p>

VEKST: Det er forventet at Disney at Disneys omsetning har økt med 8,8 prosent.

Disney og 21st Century Fox leverer begge årsresultater denne uken.

Disney har fått godkjenning fra aksjonærene til å kjøpe opp en stor del av 21st Century Fox, og venter nå på godkjenning fra amerikanske myndigheter. Disneys mål er å bedre streamingtjenesten og konkurrere mot tjenester som Netflix.

Analytikerne tror på en omsetningsvekst på 8,8 prosent, og venter at selskapet kan nå 15,49 milliarder dollar ifølge Nasdaq. Disney-aksjen er opp 12 prosent de siste tre månedene.

21st Century Fox forventes å ha en økning i overskuddet på 47 prosent, til et resultat per aksje på 0,53 dollar. Omsetningen ventes å øke 15 prosent. Aksjen har steget 60 prosent det siste året, etter at nyheten om Disney-oppkjøpet kom, ifølge Nasdaq.

Snap har skuffet investorene og aksjen er ned 8 prosent det siste halvåret, ifølge Nasdaq. Sosiale medier-selskapet leverer resultat tirsdag. Omsetningen forventes å øke 38 prosent til 251,71 millioner dollar. Det er lavere forventning til overskuddet, som analytikerne forventer ender med et tap på 17 cent per aksje.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå