Dette skjer denne uken

Flere titalls norske selskaper skal presentere resultater, og sentralbanksjefen holder sin årstale. Men ekspertenes øyne er fortsatt rettet mot inflasjonen i USA etter en uke med tunge børsfall. 


<p><b>SER MOT USA:</b> Etter en uke med store markedssvingninger, kan nye inflasjonstall fra USA få minst like mye oppmerksomhet som resultatsesongen i Norge. </p>

SER MOT USA: Etter en uke med store markedssvingninger, kan nye inflasjonstall fra USA få minst like mye oppmerksomhet som resultatsesongen i Norge. 

Uke 7 vil bli spekket med norske selskapsrapporter og utenlandske makrotall. 

På hjemmebane skal store selskaper som Norway Royal Salmon, Marine Harvest, XXL, Hafslund, Norwegian, AF Gruppen, Aker og Norsk Hydro legge frem sine siste resultater i løpet av uken. Sentralbanksjef Øystein Olsen holder sin årlige tale torsdag. 

Fra utlandet kommer det en rekke nøkkeltall på makrofronten, inkludert konsumprisindekser fra USA, Storbritannia og Tyskland, og foreløpig BNP for Tyskland, Italia, Japan og Eurosonen i fjerde kvartal. Kinesisk nyttår begynner fredag, noe som innebærer at flere asiatiske børser vil holde stengt.

Ellers er det verdt å merke seg at onsdag 14. februar er valentinsdagen - en viktig dag for handelsstanden. 

Norsk resultat-bonanza

Tirsdag er det tid for blant annet KID, NRC Group, Norway Royal Salmon, Selvaag Bolig, Wallenius Wilhelmsen Logistics og Gaming Innovation Group. 

Onsdag tilhører Marine Harvest, XXL, Sbanken, ABG Sundal Collier, Photocure med flere. 

Torsdag blir en ekstra travel dag, med blant annet Avance Gas, Grieg Seafood, Hafslund, Norwegian, Nordic Semiconductor, Awilco Drilling, Ocean yield, Odfjell, SalMar, Statkraft, Olav Thon Eiendomsselskap og OBOS. 

Fredag skal blant annet AF Gruppen, Aker, Belships, Bouvet, Ekornes, Hiddn Solutions, Nordic Mining og Norsk Hydro legge frem resultater. 

Nordea-strateg: – Ett tall blir veldig viktig

Selv om resultatsesongen i Norge er i full sving, mener Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde at utviklingen i USA forblir blir det viktigste etter en uke med tunge børsfall. 
– Hverken selskapsrapporter eller nøkkeltall har påvirket markedet noe særlig den siste tiden, så det blir nok ikke avgjørende for Oslo Børs. Det er i USA det skjer nå, sier Gjerde til E24. 

Hun mener det er ett nøkkeltall som skiller seg ut som ekstra viktig, nemlig inflasjonstall fra USA på onsdag. 

Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea
Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea

– Det var frykten for økt inflasjon som startet børs-fallet i utgangspunktet, så hvis vi får høyere inflasjonstall enn ventet i USA nå, vil det ha en negativ påvirkning. I motsatt tilfelle, hvis vi får tall på linje med eller under forventningene, vil det være en lettelse og bidra til å roe markedene litt.

Det blir generelt spennende å følge med på børsene i USA, sier hun. 

– Vi hadde to dager i forrige uke med fall på ca. 4 prosent, og ofte falt børsene mot slutten av handledagen. Derfor er det interessant å se om det mønsteret gjentar seg, om psykologien er den samme, om de tekniske faktorene knyttet til volatilitetsindustrien fortsatt er i spill, eller om det er tegn på stabilisering.

– Tyske tall kan bli appetittvekker

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets er enig i at inflasjonstallene fra USA vil få mest oppmerksomhet.

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets.
Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets.

– Sentralbanken i USA har varslet renteøkninger en stund, men markedet trodde ikke helt på det, så det var ikke priset inn. Arbeidsledigheten har vært markant avtagende og sysselsettingen høy, men når lønnsveksten nå drar seg til, begynner folk å lure på om sammenhengen mellom arbeidsledighet og inflasjon ikke er død allikevel, sier Aamdal.

I tillegg vil han følge med på Storbritannia, Tyskland, Sverige og Eurosonen.

– I Storbritannia har det nettopp vært rentemøte, så inflansjonstallene på mandag kan signalisere om renteoppgangen kommer tidligere enn antatt. Endelige tyske inflasjonstall for januar på onsdag kan bli en liten appetittvekker på inflasjonen i Eurosonen, mens svenskene har rentemøte samme dag uten at det ventes endringer.

Sentralbanksjefen holder tale 

Om sentralbanksjefens årlige tale torsdag sier Aamdal at det er «vanskelig å gjette», men gir det likevel et forsøk.

– Olsen sier nok ikke så mye om renteutsikter, men kan komme til å drøfte noen temaer som blir viktige fremover.

– Han kan for eksempel trekker frem sammenhengen mellom arbeidsmarkedet og inflasjon ettersom arbeidsmarkedet i flere land har strammet seg til uten noen særlig oppgang i lønninger eller priser. Norske husholdningers gjeld er et annet tips. Nå som sentralbankene har begynt å rasle med rentevåpnene, kan han utbrodere litt rundt at husholdningene blir følsomme for renteendringer, sier Aamdal. Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå