Deutsche Bank ilegges milliardbot i USA

Den tyske storbanken får smekk for brudd på reglene som skal beskytte det finansielle systemet mot spekulative finansielle veddemål.


<p><b>BØTELEGGES:</b> Deutsche Bank ilegges en bot på 157 millioner dollar i USA. </p>

BØTELEGGES: Deutsche Bank ilegges en bot på 157 millioner dollar i USA. 

Deutsche Bank ilegges en bot på 157 millioner dollar i USA for å ha brutt den såkalte Volcker-regelen, ifølge Bloomberg.

Regelen ble innført for å trygge det finansielle systemet gjennom at banker der innskuddene er omfattet av en statlig garanti, ikke får gjøre finansielle veddemål med egne penger.

Hensikten er å forhindre en del av de spekulative veddemålene som mange mener spilte en viktig rolle i finanskrisen.

Dette er den første store boten Federal Reserve ilegger for et slikt brudd. Med dagens valutakurs tilsvarer beløpet 1,35 milliarder norske kroner.

– Betydelige gap

Bakgrunnen er blant annet at bankens tradere brøt med forbudet om risikable veddemål, i tillegg til at valutaavdelingen skal ha avslørt posisjoner overfor konkurrenter.

– Det eksisterte betydelige gap i viktige aspekter av Deutsche Banks etterlevelse av Volcker-regelen, uttaler Fed, ifølge nyhetsbyrået.

Selv innrømmet banken i mars 2016 at den fortsatt manglet tilstrekkelige systemer for å holde oversikten over handler som kan bryte med reglene.

– Vi er fornøyd med å løse disse sakene med Federal Reserve, uttaler talskvinne Renee Calabro i Deutsche Bank.

Deutsche Bank har de siste årene vært forfulgt av problemer og betalt flere store bøter.

Banken har slitt med dype økonomiske problemer, og i aksjemarkedet er kursen fortsatt ned mer enn 80 prosent sammenlignet med toppene før finanskrisen i 2008.

saken fortsetter under

AKSJEFALL: Aksjen til Deutsche Bank har aldri hentet seg inn etter finanskrisen.
AKSJEFALL: Aksjen til Deutsche Bank har aldri hentet seg inn etter finanskrisen.

Milliardtap og gigantbøter

Underskuddet for 2016 havnet på 1,4 milliarder euro, som følge av gigantbøter, inntektssvikt og restruktureringskostnader, ble det kunngjort i februar.

I desember punget banken ut med 7,2 milliarder dollar i et forlik som gjaldt bankens utlånspraksis før finanskrisen.

Ikke lenger etterpå ble det kjent at amerikanske og britiske myndigheter ga bøter på 630 millioner dollar.

Ifølge finansmyndighetene hadde Deutsche Bank ulovlig ført 10 milliarder dollar ut av Russland ved å speile handler utført av bankens kontorer i New York, London og Moskva.

Som del av arbeidet med å gjenreise banken er det nylig gjort en emisjon på åtte milliarder euro, et grep ment å redusere usikkerheten blant investorer og kunder.

– Det vil hjelpe oss til å nå en kjernekapitaldekning på rundt 14 prosent, og fjerne en viktig kilde til usikkerhet. Det burde gjøre oss mye mer attraktive for våre kunder, sa konsernsjef John Cryan.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå