Norsk selskap skal konkurrere mot Maduros kryptovaluta

Harmonychain ser ikke mørkt på å konkurrere med staten Venezuelas kryptovaluta «petro».


<p><b>KRYPTOPRESIDENT:</b> Venezuelas president Nicolás Maduro sliter med å holde styr på et land og en økonomi i dyp krise. Nå håper han en kryptovaluta kan bli redningen.</p>

KRYPTOPRESIDENT: Venezuelas president Nicolás Maduro sliter med å holde styr på et land og en økonomi i dyp krise. Nå håper han en kryptovaluta kan bli redningen.

Kriserammede Venezuelas siste stunt er å utstede en statlig kryptovaluta med sikkerhet i landets oljereserver.

Det oljerike landet har slitt økonomisk etter at den omstridte presidenten Nicolás Maduro kom til makten i en tid der lav oljepris har ført til hyperinflasjon.

Nå håper Venezuela at kryptosamfunnet kan redde dem. 

– Det er bare dager før vi annonserer vår først utstedelse av kryptovalutaen «petro», sa informasjonsministeren i landet Jorge Rodriguez under pressekonferanse torsdag, skriver Bloomberg.

Rodriguez uttalte videre at den nye valutaen vil hjelpe dem å avverge det han kaller angrep fra det internasjonale finansmiljøet.

Norsk «petro»

Men det er ikke bare Maduro som har tenkt tanken å knytte kryptovaluta opp mot fysiske verdier, det har også Harmonychain og gründer Bjørn Zachrisson.

Det nyoppstartede selskapet har allerede annonsert planer om en kryptovaluta sikret i jernmalm og nikkel gjennom det norske gruveselskapet Element som er notert på Oslo Børs.

– Det er litt morsomt, vi registrerte faktisk Petro-tikkeren på ethereum-nettverket for en av våre egne olje-sikrede kryptovalutaer, lenge før Venezuela annonserte navnet, sier Zachrisson muntert.

– Men dere blir på et vis konkurrenter?

– Ja, det er åpenbart. Så man må bare stille seg spørsmålet, stoler man mest på børsnoterte nordamerikanske selskaper eller en diktator i Venezuela?

Venezuelas oljereserver er ifølge landet selv verdt 267 milliarder dollar, skriver Bloomberg. Til sammenligning har bitcoin, verdens mest verdifulle kryptovaluta, en markedsverdi på 246 milliarder dollar, ifølge Coinmarketcap.

Så langt i år har landets valuta falt omkring 97,5 prosent. Inflasjonen i landet har i flere år løpt løpsk, og ventes i år å stige 2.000 prosent.

Saken fortsetter under bildet.

 <p><b>PROTESTERER:</b> I nesten åtte måneder har det venezuelanske folk protestert mot president Nicolas Maduros ledelse av landet. Protestene har blitt slått hardt ned på av regimet i landet.</p>

PROTESTERER: I nesten åtte måneder har det venezuelanske folk protestert mot president Nicolas Maduros ledelse av landet. Protestene har blitt slått hardt ned på av regimet i landet.

Dårlig magefølelse

Zachriassen er åpen for å ta feil om Maduros oljebaserte kryptovaluta, men han har ikke troen på at den overlever så altfor lenge.

– Dette er på mange måter et veddemål på en diktator, sier han og fortsetter.

– Jeg er usikker på hva slags blokkjede-teknologi de baserer deres «petro» på, men ettersom over 90 prosent av alle kryptoselskaper trolig kommer til å floppe, er ikke sjansene så altfor gode.

Også andre kriserammede land som Zimbabwe har sett til kryptovaluta i tider med skyhøy inflasjon, og prisen for bitcoin steg til det dobbelte av hva den ble handlet for i andre land.

Selv om norske Element var første kontrakt Harmonychain landet, er selskapet i kontakt med flere selskaper rike på naturressurser.

– Vi er i dialog med flere statseide og børsnoterte selskaper nå, og forventer at de neste avtalene blir vesentlig større. Vi har ikke laget noen avtale med et oljeselskap enda, men vi er i dialog med de største oljeselskapene i utlandet.

Zachriassen har ingen mangel på ambisjoner, og mener blant annet at løsningen deres er et godt alternativ for Saudi Arabias oljekjempe Aramco i stedet for børsnoteringen de holder på med.

Med på laget i selskapet har Zachriassen blant annet professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole som var sentral i utformingen av mandatet til Oljefondet. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå