DNB samarbeider med kryptoselskapet Iota: – Kunne ikke la muligheten gå fra oss

Norges største bank har slått seg sammen med stiftelsen bak kryptovalutaen Iota for å utvikle ny finansteknologi.


<p><b>SAMARBEID:</b> Landets største bank har inngått et samarbeid med Norges mest kjente kryptoselskap, Iota Foundation, hvor nordmannen David Sønstebø er en av grunnleggerne.</p>

SAMARBEID: Landets største bank har inngått et samarbeid med Norges mest kjente kryptoselskap, Iota Foundation, hvor nordmannen David Sønstebø er en av grunnleggerne.

Iota, som allerede samarbeider med mange store selskaper, legger blant annet til rette for mikrotransaksjoner fra maskin til maskin, på det som kalles tingenes internett (IoT).

– Med en gang det kommer betalinger inn i bildet, er det klart at vi er veldig interessert, sier blokkjedesjef Lasse Meholm i DNB til E24.

Et eksempel på dette er førerløse biler, hvor Iota-stiftelsen blant annet samarbeider med Volkswagen, hvor bilene automatisk skal kunne kjøpe og selge data fra hverandre.

DNB og Iota-stiftelsen skal blant annet samarbeide om sistnevntes datamarkedsplass, hvor ulike selskaper selger og kjøper usensitiv overskuddsdata på en åpen plattform.

Markedsplassen ble lansert i november i fjor, hvor det klart at selskaper som Microsoft, Samsung og Agder Energi også er med på satsingen.

– Vi har snakket med Iota i to-tre måneder nå, og synes teknologien er veldig spennende, og det at stiftelsen har en norsk tilknytning er jo også gøy, sier Meholm.

Iota-stiftelsen er registrert med hovedkontor i Berlin, og en av grunnleggerne er nordmannen David Sønstebø.

Ikke knyttet til kryptovaluta

DNB er klare på at de ikke involverer seg i kryptovaluta-delen av stiftelsen, men at de ser store muligheter innenfor mikrotransaksjoner.

 <p><b>POSITIV</b>: DNBs blokkjedesjef Lasse Meholm tror teknologiene som er mest kjent fra kryptovaluta, vil forandre finanssektoren radikalt over de neste årene, og sier DNB vil posisjonere seg for å være med på denne endringen.</p>

POSITIV: DNBs blokkjedesjef Lasse Meholm tror teknologiene som er mest kjent fra kryptovaluta, vil forandre finanssektoren radikalt over de neste årene, og sier DNB vil posisjonere seg for å være med på denne endringen.

– Teknologien er jo blant annet laget for å kunne behandle flere hundretusenvis av mikrotransaksjoner i sekundet. Markedet knyttet til dette økosystemet som oppstår rundt disse transaksjonene vil vi ikke la gå fra oss, sier Meholm.

– Så hva blir målet med samarbeidet?

– Målet med samarbeidet er å forstå mer av deres teknologi, samt la de i banken som sitter tett på kunden se muligheter for nye forretningsmodeller. Dette er ikke bare for IT-avdelingen.

DNB har flere pågående blokkjedeprosjekter basert på ulike teknologier som inkluderer Iota, Ethereum, Hyperledger og EOS.

– Jeg var nylig sammen med Iota-stiftelsen i Berlin, der møtte vi representanter fra Audi, Porsche og Mercedes, som alle er interessert i teknologien de utvikler. De har tilknyttet seg utrolig mange store selskaper, sier Meholm.

Skille seriøse og useriøse aktører

Iotas Sønstebø sier han opplever bankens blokkjedeavdeling som fremoverlent i synet på kryptoteknologi.

– Å ha Norges største bank på laget er naturligvis veldig viktig med tanke på deres posisjon og innflytelse. De har flest kunder og allerede utviklet digitale løsninger som Vipps, som omfavner den nye digitale hverdagen som blir gjort mulig med digital løsninger, sier Sønstebø til E24.

– Tror du dette kan være med å myke opp forholdet norske banker har til kryptobransjen som helhet?

– Jeg håper og tror det. Det Iota-stiftelsen vil bidra til, er å skille useriøse kryptoprosjekter fra de seriøse, sier Sønstebø.

Samarbeidet vil også ha et spesielt fokus på å utnytte mulighetene som kommer i kjølvannet av EU-direktivet GDPR (General Data Protection Regulation).

Direktivet har strenge regler om hvordan selskapet lagrer og behandler persondata. DNB og Iota sier de ser på GDPR som en forretningsmulighet, uten å gå videre inn i hvordan en slik modell ser ut.

Tanken er at når folk for mer kontroll over sin egen persondata, kan denne omsettes på globale markedsplasser.

Sønstebø sier Iota-stiftelsen har vært i kontakt med flere norske finansinstitusjoner, men vil ikke røpe hvilke det dreier seg om.

Torsdag har Iotas kryptovaluta en markedsverdi på 37 milliarder kroner. Det er fremdeles en vei å gå til sin nye samarbeidspartner DNB som torsdag har en markedsverdi på rundt 243 milliarder kroner. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå