Spår tøft marked for rigg og supply i 2018

Mens det er «gryende og sterk optimisme» i enkelte deler av leverandørindustrien sliter fortsatt segmenter som rigg og supply, sier DNB-sjef Rune Bjerke.


<p><b>MINDRE LÅNETAP:</b> Rune Bjerke og DNB er blant långiverne som har tatt tap på offshore-krisen, men i fjerde kvartal ble tapene redusert.</p>

MINDRE LÅNETAP: Rune Bjerke og DNB er blant långiverne som har tatt tap på offshore-krisen, men i fjerde kvartal ble tapene redusert.

Etter noen tøffe år har en oljepris på vei opp igjen, og tegn til økt aktivitet blant oljeselskapene, gitt grunn til større optimisme i leverandørindustrien.

Men for noen av segmentene vil det ta lengre tid før markedet kommer tilbake, tror DNB-sjef Rune Bjerke.

– Det segmentet som fortsatt sliter er supply, servicebåter, som da sammen med rigger er sent ute med å få med seg en eventuell oppgang sier han til E24.

– Vi tror at både riggsektoren, supply og skipsvirksomhetene vil ha et tøft marked i 2018, til og med inn i 2019,  fortsetter Bjerke.

Storbanken er blant långiverne som har tatt milliardtap på offshorekrisen. Utviklingen i lånetapene har imidlertid snudd til det bedre, viser kvartalsrapporten Bjerke presenterte torsdag.

Mens tapene var på 1,75 milliarder kroner i fjerde kvartal i 2016 viser fasiten for fjerde kvartal 2017 en reduksjon til 402 millioner, mye takket være reversering av såkalte gruppeavsetninger.

DNB har både tatt såkalte gruppeavsetninger på låneporteføljen som følge av nedturen i hele bransjen, og i tillegg avsetninger på lån til enkeltselskaper som har havnet i problemer.

Les mer: Bjerkes nest verste tap

For offshorerederiene førte krisen til en rekke finansielle redningsaksjoner, der det typisk har blitt gitt lettelser i gjelden via avdragsutsettelser på bankgjeld og konvertering av gjeld til aksjer.

Også konsolidering har tvunget seg frem, deriblant da offshorerederiene Solstad, Farstad og Deep Sea Supply ble slått sammen.

– Gryende og sterk optimisme

Mens Bjerke tror det fortsatt tar tid før bedringen kommer for selskapene som driver med rigg og offshorefartøy, ser han større optimisme i de mer tjenesterettede oljeleverandørene.

– Det vi ser er at det er en ganske gryende og sterk optimisme knyttet til oljeservicebedrifter, og vi ser at etterspørselen allerede har begynt å ta seg opp, sier han.

DNB-sjefen peker også på bedre finanser hos oljeselskapene. Etter at oljeprisen falt, barberte de kostnader.

Sammen med en oljepris som igjen har nærmet seg dollar 70 fatet gir den en dobbel positiv effekt på fortjenesten.

– Vi ser at også at oljeselskapene, basert på den veldig gode kontantstrøm-situasjonen de har hatt i 2017, ser ut til å øke aktivitetsvolumet, sier Bjerke.

På norsk sokkel er investeringsaktiviteten ventet å ta seg opp i år etter flere år med nedgang, ifølge prognoser fra blant annet SSB og Norges Bank.

Les også: Spår kortvarig investeringsboom

Frykter forsinkelser

Direktør Frian Årsnes i analyseselskapet Econ er imidlertid mer usikker på hvordan året blir for aktiviteten i oljesektoren.

– Det er stor usikkerhet om hvor raskt prosjektene kommer i gang. Der er stor usikkerhet om hvor raskt rigger kan komme ut av opplag, sier han.

Årsnes frykter forsinkelser i oljeselskapenes prosjekter.

– Det er sannsynlig at en del oljeselskaper ikke vil klare å få kontrakter på rigg som de skulle ønske seg i 2018 før i 2019. Det er en tiltagende aktivitet, men vi regner med en del forsinkelser. Det er ikke så lett å bare komme tilbake til den kapasiteten som serviceindustrien hadde før nedturen.

– Det er en viss treghet. Vi tror det vil medføre at alle de investeringene som er varslet fra oljeselskapene, vi tror det vil bli forskyvninger fra 2018 til 2019. Men så vil du få et veldig bra 2019, 2020 og så videre, sier Årsnes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå